Share
Directoarea financiară a Huawei, eliberată în Canada, se poate întoarce în China

Directoarea financiară a Huawei, eliberată în Canada, se poate întoarce în China

Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez al telecomunicaţiilor Huawei, acuzată de fraudă bancară, a fost eliberată. Justiţia americană îi permite să se întoarcă în China.

Directoarea financiară a Huawei, Meng Wanzhou, a fost eliberată ieri, în Canada, în baza unui acord cu Statele Unite care pune capăt unei perioade de trei ani de lupte în instanţă şi disensiuni diplomatice între Beijing, Washington şi Ottawa.

Conform AFP, Meng Wanzhou, aflată în arest la domiciliu în Vancouver de la sfârşitul anului 2018, a fost eliberată şi a scăpat de extrădarea în Statele Unite, unde autorităţile doreau să o judece, în urma unei scurte audieri la Curtea Supremă din Columbia Britanică.

„În ultimii trei ani viaţa mea a fost dată peste cap”, a declarat Meng Wanzhou, poreclită „prinţesa” Huawei. Cel mai probabil, ea urmează să se întoarcă rapid la familia sa din China.

Eliberarea sa este rezultatul unui acord neașteptat – făcut public vineri de un tribunal din New York – între Departamentul de Justiţie al SUA şi reprezentantul chinez al Huawei. Acest acord prevede ca Washingtonul să recomande Ottawa eliberarea lui Meng şi să renunţe de facto la toate solicitările de extrădare.

În baza acordului aprobat de un judecător al instanţei federale din Brooklyn, directoarea financiară a Huawei poate părăsi Canada fără a fi extrădată în SUA.

Meng Wanzhou, în vârstă de 49 de ani, fiica fondatorului Huawei, a fost arestată pe 1 decembrie 2018 pe aeroportul din Vancouver, la cererea Washingtonului, care intenţiona să o judece în special pentru fraudă bancară. Wanzhou a negat permanent acuzaţiile şi a pledat nevinovată vineri.

Justiţia americană a acuzat-o pe numărul doi al gigantului chinez al telecomunicaţiilor că a minţit un membru din conducerea băncii HSBC în timpul unei întâlniri în Hong Kong, în 2013, despre legăturile dintre grupul chinez şi o filială numită Skycom, care vindea echipamente Iranului.

Conform Departamentului de Justiţie, Meng Wanzhou a recunoscut, potrivit conţinutului acordului, că la acel moment a făcut declaraţii false şi a ascuns adevărul membrului conducerii HSBC despre activităţile Huawei în Iran, ţară supusă sancţiunilor americane şi internaţionale.

Dacă acest acord legal nu va fi contestat sau încălcat până la 1 decembrie 2022 (când se împlinesc patru ani de la arestarea directoarei financiare a Huawei), procesul vor fi abandonat definitiv, potrivit Washingtonului.

Oficiala Huawei, parte a unui schimb de „prizonieri”?

Este interesant că, deși nu este menționat în documentele oficiale din SUA și Canada, eliberarea oficialei Huawei are loc în același timp cu permisiunea Chinei ca doi cetățeni canadieni arestați în acest stat în 2018, Michael Kovrig şi Michael Spavor, să poată pleca în țara de origine.

Cei doi canadieni arestaţi în China la sfârşitul anului 2018, Michael Kovrig şi Michael Spavor, au fost eliberaţi şi sunt în drum spre Canada, a anunţat vineri seară premierul Justin Trudeau la scurt timp după ce directoarea financiară a Huawei, Meng Wanzhou, a părăsit Canada cu destinaţia China.

„Aceşti doi bărbaţi au trăit timp de peste 1.000 de zile o încercare îngrozitoare. Au dat dovadă de hotărâre, graţie, rezistenţă în fiecare etapă şi sunt o inspiraţie pentru noi toţi”, a declarat Justin Trudeau.

„Este o veste bună pentru noi toţi că se îndreaptă spre casă spre familiile lor. (…) Vreau să mulţumesc aliaţilor şi partenerilor noştri din comunitatea internaţională care au fost în mod ferm solidari cu Canada şi cu aceşti doi canadieni”, a mai spus premierul canadian, potrivit Reuters.

Deşi Beijingul a insistat de-a lungul timpului că nu există o legătură între cele două cazuri, guvernul premierului canadian Justin Trudeau a acuzat China că se angajează într-o diplomaţie a ostaticilor.

Fostul diplomat Michael Kovrig şi omul de afaceri Michael Spavor au fost reţinuţi în decembrie 2018 sub acuzaţia de spionaj, la scurt timp după ce poliţia din Vancouver a arestat-o pe directoarea financiară a Huawei.

Leave a Comment