Share
Bilanț la șase luni

Bilanț la șase luni

Din cele aproape 182 de milioane de cazuri și 4 milioane de decese raportate în statisticile mondiale ale pandemiei, România a înscris peste 1 milion de îmbolnăviri și 33.000 de morți. Dinamica infectărilor zilnice din țara noastră a ajuns foarte redusă, de ordinea zecilor, față de vârful pandemic, de peste 10.000 de cazuri pe zi, în noiembrie 2020.

Pentru prima dată, capitala, care are cea mai mare rată a imunizării din țară, nu a raportat niciun pacient confirmat cu noul virus. Această realitate îmbucurătoare consemnată de autorități este umbrită însă de faptul țara noastră este la coada clasamentului european realizat după numărul de doze de vaccin administrate la 100 de persoane, depășind doar Rusia și Bulgaria.

La capitolul economic, rata șomajului în primul trimestru al acestui an a fost de 6,1%, cu un procent foarte ridicat în rândul tinerilor de sub 24 de ani – 21,4%. Gradul de ocupare a forței de muncă este diferit între bărbați- 70,3% și femei- 51%. Diferențe există și între persoanele cu un loc de muncă din mediul urban -66,5% față de cele din rural- 54% (sursa: INS).

Inflația prognozată de BNR până la sfârșitul anului este de 4,1%, în timp ce analiștii o estimează la 5%. Conform Eurostat, România are cele mai mici prețuri la servicii și produse de consum din Uniunea Europeană, cu 45% sub media UE. Pe de altă parte, cotațiile internaționale ale țițeiului, care vor influența prețul la pompă și din țara noastră, au înregistrat cel mai înalt nivel din octombrie 2018, cu un cost al barilului de $76,18. Asociația țărilor exportatoare de țiței -OPEC- va decide în luna iulie dacă este oportună creșterea producției, luând în considerare două dinamici opuse: mărirea consumului din S.U.A., Europa și China, respectiv situația pandemică gravă din India și alte țări.

Strategia fiscal-bugetară de revenire a deficitului sub 3% în 2024 are un prim rezultat pozitiv:

România a înregistrat un deficit bugetar de 2,29% din PIB în primele cinci luni din 2021, dar estimarea pe tot anul ajunge la 7%.

Mai rămâne ca românii să simtă cu adevărat că ceea ce era mai greu a trecut, să spere și să își reconstruiască ritmul vieții, cu o doză de optimism dezinfectat.

Leave a Comment