Share
Rusia susține că a tras focuri asupra unui distrugător britanic în Marea Neagră. Britanicii confirmă prezența navei în zonă

Rusia susține că a tras focuri asupra unui distrugător britanic în Marea Neagră. Britanicii confirmă prezența navei în zonă

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat astăzi că o navă militară și un avion rusești au deschis focul asupra unui distrugător britanic în Marea Neagră, însă oficialii de la Londra văd altfel incidentul.

Conform agenției TASS, care citează Ministerul rus al Apărării, o navă militară a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice după ce acesta a intrat în apele ruseşti din Marea Neagră. Mai mult chiar, un avion rusesc a lansat bombe în calea navei britanice.

HMS Defender a părăsit apele ruseşti la scurt timp, după ce înaintase până la trei kilometri în interiorul acestora, a adăugat ministerul rus.

„Distrugătorul a fost avertizat că va fi folosit armamentul dacă trece graniţa Federaţiei Ruse. El nu a reacţionat la avertisment”, mai menţionează acelaşi minister.

De asemenea potrivit acestuia, un avion rus de bombardament a lansat în calea distrugătorului britanic patru bombe cu fragmentaţie, ca avertisment.

Incidentul a avut loc în partea de nord-vest a Mării Negre. Distrugătorul ar fi pătruns în apele teritoriale ruse în apropierea capului Fiolent, la sud de peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Ministerul britanic al Apărării nu neagă incidentul dar are altă versiune

La câteva ore după anunțul rușilor, Ministerul britanic al Apărării a negat declaraţiile. „Nu au fost trase focuri în direcţia HMS Defender şi nu recunoaştem alegaţia că au fost lansate bombe în calea sa (…) Credem că ruşii desfăşurau un exerciţiu de trageri în Marea Neagră şi avertizau în prealabil navele asupra activităţii lor”, notează pe Twitter Ministerul britanic al Apărării.

„Nava Marinei Regale efectua o trecere paşnică prin apele teritoriale ucrainene, în conformitate cu dreptul internaţional”, mai afirmă ministerul britanic.

Ulterior, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a precizat că HMS Defender se deplasa dinspre portul ucrainean Odesa către Georgia, pe o rută recunoscută internaţional.

„Aşa cum este normal pentru această rută, HMS Defender a intrat în coridorul recunoscut internaţional pentru separarea traficului. Nava a părăsit în siguranţă coridorul la ora 09:45 BST (British Summer Time). Aşa cum este procedura de rutină, navele ruseşti i-au acoperit trecerea şi a fost atenţionată cu privire la exerciţiile din vecinătatea sa extinsă”, a explicat Wallace.

Leave a Comment