Share
Reuters: Compania de logistică Gefco, scoasă la vânzare

Reuters: Compania de logistică Gefco, scoasă la vânzare

Jurnaliștii Reuters susțin că Gefco, companie de logistică având activități și în România, a fost pusă în vânzare de proprietarii săi, operatorul feroviar Russian Railways şi constructorul auto Stellantis.

Citând surse apropiate potențialei tranzacții, Reuters notează că afacerea ar putuea fi evaluată la peste două miliarde de euro. Decocamdată, cu ajutorul JP Morgan şi Rothschild, proprietarii Gefco au contactat potențiali cumpărători

Înfiinţată în 1949, Gefco are 11.500 de angajaţi în 47 de ţări, printre care se numără şi România. Compania vinde servicii de transport unor producători auto precum Stellantis, Ford, Renault, Skoda şi Toyota dar şi altor companii precum Nestle şi Electrolux.

În 2020, închiderile de uzine şi de reprezentanţe auto au amânat deciziile de cumpărare de automobile ale consumatorilor, astfel că cifra de afaceri a Gefco a scăzut cu 20%, până la 3,8 miliarde de euro, în timp ce profitul operaţional a scăzut cu 32%, până la 140 milioane de euro.

Între timp, însă, pieţele auto şi-au revenit astfel că în luna mai înmatriculările de autoturisme în Europa au crescut cu 74%, a treilea lună consecutivă de creştere puternică. În acest condiţii, sursele citate de Reuters se aşteaptă ca Gefco să realizeze în acest an un profit operaţional de 345 milioane de euro şi o cifră de afaceri de 4,4 miliarde de euro.

În 2012, constructorul auto francez PSA Group a vândut o participaţie de 75% din acţiunile Gefco către Russian Railways pentru 800 milioane de euro. PSA Group a devenit parte a Stellantis anul trecut după fuziunea cu constructorul auto Fiat Chrysler Automobiles.

Stellantis rămâne în continuare principalul client al Gefco generând aproximativ jumătate din veniturile sale, şi a anunţat deja că îşi va reduce afacerile cu Gefco, ceea ce a afectat evaluarea companiei.

La rândul său, Russian Railways intenţiona iniţial să îşi extindă afacerile din logistică după preluarea Gefco, dar şi-a modificat planurile şi a vândut deja operatorul rus de transport feroviar Transcontainer.

Leave a Comment