Share
Germania va susține cu încă 4,5 mld. euro proiectul viitorului avion de luptă european care va înlocui Rafale și Eurofighter

Germania va susține cu încă 4,5 mld. euro proiectul viitorului avion de luptă european care va înlocui Rafale și Eurofighter

Deputaţii germani au aprobat finanţarea următoarei etape de dezvoltare a viitorului avion de luptă european (SCAF), proiect la care participă Franţa, Germania şi Spania.

În ciuda anumitor rezerve ale politicienilor, comisia de buget a Bundestagului a aprobat etapa de cercetare şi dezvoltare având ca rezultat construirea unui aparat de probă care să zboare în 2027 şi care va costa Germania aproape 4,5 miliarde de dolari.

„Dată fiind importanţa politică a proiectului, în special pentru cooperarea franco-germană, Comisia de buget votează în favoarea proiectului”, au explicat deputaţii la capătul reuniunii lor.

Având un cost global estimat la circa 100 miliarde de euro, SCAF urmează să înlocuiască în perspectiva anului 2040 avioanele de luptă Rafale franceze şi Eurofighter germane şi spaniole.

Proiect major de cooperare în domeniul apărării în Europa, programul cunoaşte încă de la apariţia sa în 2017 o evoluţie dificilă pe măsura mizelor pentru industriaşi şi, uneori, a intereselor divergente între state.

Constructorul european de avioane Airbus, una dintre companiile implicate în proiect, a salutat votul comisiei.

„Considerăm drept un sprijin puternic şi un semn de încredere în capacitatea programului de a dezvolta o suveranitate europeană operaţională şi tehnologică, întărind în acelaşi timp industria sa aeronautică”, a declarat Dirk Hoke, șeful diviziei militare şi spaţiale a Airbus.

Procesul se accelerase în luna mai după semnarea unui acord între Franţa, Spania şi Germania, care nu mai aştepta decât aprobarea deputaţilor din Bundestag pentru a fi demarat.

Citește și:
– Airbus și Dassault revin în cursa pentru un viitor avion de luptă european
– Germania pregătește înnoirea flotei de avioane militare cu un compromis între Eurofighter și F-18

În Germania, proiectul a fost criticat în special de partidele de stânga, între care SPD (social-democraţi), aliat conservatorilor Angelei Merkel la guvernare.

Deputaţii evocă în special îngrijorările lor faţă de tehnologiile utilizate, încă nepuse la punct, potrivit lor, şi se tem de o gaură financiară.

Ei au acceptat în final să deblocheze aceste prime finanţări, dar “pentru orice alt angajament financiar, ministerul va trebui să ceară din nou aprobarea Comisiei de buget”, a avertizat Dennis Rohde, referent SPD în cadrul comisiei.

Locul predominant al Franţei în proiect îngrijorează de asemenea clasa politică germană, în pofida sprijinului cancelarului Angela Merkel.

Într-un raport intern al Ministerului german al Apărării, citat de Der Spiegel, autorii indică un proiect “care satisface aproape exclusiv poziţiile franceze, în detrimentul industriei germane”, notează AFP.

Leave a Comment