Share
Otrava pe care o respirăm

Otrava pe care o respirăm

Agenția Europeană pentru Mediu (EEA) a transmis un raport despre calitatea aerului în orașele Uniunii cu peste 50.000 de locuitori. București și Brașov sunt evaluate cu un nivel slab al calității aerului, marcat cu roșu pe harta europeană.

În funcție de cantitatea de particule fine din aer PM2.5 măsurată în ultimii doi ani, cuantificată între anumite limite, calitatea acestuia este evaluată prin patru calificative: bună, moderată, slabă, foarte slabă. În clasament Bucureștiul este evaluat cu o calitate slabă a aerului și se clasează pe locul 263, la fel ca și Brașovul, plasat pe poziția a 273-a. Botoșani se situează puțin mai bine, cu o calitate moderată a aerului, pe locul 223.

Nu e surprinzător că Suedia și Finlanda sunt în fruntea acestui clasament, cum era de așteptat și ca cifrele legate de România să fie îngrijorătoare. O simțim cu toții, când respirăm. Agenția Europeană a Aerului menționează însă că expunerea la particule fine poluante a cauzat aproape 417.000 de morți premature în 2018.

Despre calitatea aerului din capitală au vorbit toți primarii și au mimat că iau măsuri care să amelioreze situația. În realitate, copacii au continuat să fie toaletați cu sălbăticie, parcurile să rămână neîngrijite și să nu fie realizate plantări, iar mașinile poluante să circule nestingherite prin București. Primăria nu a avut vreodată vreun plan realist de gestionare a deșeurilor și a „delegat” situația către primăriile de sector, care s-au descurcat după posibilități. Pe scurt, în tot Bucureștiul nu există locuri de depozitare a deșeurilor puse la dispoziție de Primăria Capitalei și posibilitatea colectării selective impuse.

Doar recent recentul șef al Gărzi de Mediu a avut curajul să admită public că țara noastră este de ani buni groapa de gunoi a Europei, deșeurile intrând în țară ilegal și ulterior arse, uneori noaptea.

Din păcate locuitorii orașelor noastre sufocate par resemnați și nu văd legătura directă între aerul otrăvit pe care îl respirăm și bolile de care suferim cu toții, inclusiv copiii. Aerul curat nu ar trebui să fie un lux, ci dreptul nostru la viață.

Leave a Comment