Share
Șobolani de cincizeci de milioane de euro

Șobolani de cincizeci de milioane de euro

Capitala României se confruntă de mult timp cu imense probleme legate de calitatea vieții locuitorilor săi. De la infrastructura lăsată de izbeliște, un trafic infernal, lipsa locurilor de parcare și până la mizeria din parcurile publice, Bucureștiul suferă.

Cu șase sectoare, fiecare de dimensiunea unui oraș cu peste 200.000 de locuitori, capitala țării are probleme care nu par să aibă rezolvare, ci mai degrabă să se multiplice. Fotografiile recente cu familii de șobolani care ronțăie liniștiți resturi de mâncare în parcul Herăstrău, un simbol al întregului oraș, ilustrează că în mijlocul pandemiei grija pentru igiena publică e departe de promisiunile politicienilor.

În locul edililor aleși care să ofere soluții pentru stârpirea rozătoarelor care transmit boli, locuitorii orașului încearcă să înțeleagă frânturi de informație. Aflăm de pe Facebook că Sectorul 1 este captiv într-un contract încheiat inițial pe o perioadă de 25 de ani pentru servicii de colectare a gunoiului, măturare și spălare a străzilor, care ajunge la 50 de milioane de euro, suma mai mare aproape de cinci ori față de Oradea, cu o populație similară. Între timp, durata contractului a fost redusă la 18 ani, dar costurile serviciilor rămân neschimbate.

Cum bucureștenii văd în fața ochilor doar grămezile de gunoi neridicate și mai puțin facturile emise primăriei de către Romprest, partenerul întru salubrizare, pare că nu mai contează atât de mult milioanele de lei reprezentând servicii neachitate sau nejustificate.

Datoria primăriei către Romprest a ajuns la 101 de milioane de lei, iar eșalonarea discutată de o comisie de negociere e lovită de nulitate, pentru că bugetul alocat de primărie, de 125 de milioane de lei pentru 2021, nu acoperă această cheltuială. Se pune întrebarea ce rost a avut o comisie care nu avea posibilitatea să reeșaloneze nimic, de ce pierdem timpul și până la urmă ce finalitate are să aibă un război cu efecte în tomberoanele cetățenilor. Ajungem să aflăm detalii de care nu aveam nevoie despre modul în care este facturată spălarea străzilor cu sens unic sau a gunoiului lăsat la voia întâmplării pe străzile din centrul Bucureștiului.

În parcurile faimoase ale capitalei iarba netunsă, roiurile de țânțari, aleile nearanjate și lipsa plantărilor fac parte din peisajul cotidian, pe care îl experimentează bucureștenii și copiii lor, fără drept de apel. În schimb, firmele care se ocupă de toaletări ciopârțesc fără milă arborii dintre blocuri, transformându-i în bețe hidoase care se usucă și nu au cum să ofere oxigen orașului sufocat.

Bucureștiul suferă, iar oamenii au nevoie de soluții reale, de sănătate și de controlul poluării și a mizeriei, nu de dezbateri isterizate pe Facebook.

Leave a Comment