Share
Cătălin Drulă: Vehiculele grele vor fi taxate în funcţie de kilometri parcurşi

Cătălin Drulă: Vehiculele grele vor fi taxate în funcţie de kilometri parcurşi

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, a declarat că transportul rutier greu va fi taxat în funcţie de kilometri parcurşi, începând probabil de la finalul anului 2023.

Ca parte a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), vehiculele grele vor fi taxate în furnție de distanța parcursă. Conform ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, modificarea ar putea ave loc la finalul lui 2023.

„Este vorba de ceva destul de firesc în toată Europa. În ceea ce priveşte traficul greu, maşinile de peste 7,5 tone – camioane, tiruri, autocare şi aşa mai departe -, în aproape toată Europa, dacă nu mă înşel în 23 din 27 de state membre, se taxează folosirea reţelelor de drumuri naţionale, de autostrăzi, nu pe timp, ca în România, unde cumpărăm o vignetă care e valabilă o zi, o săptămână, o lună, un an, ci pe distanţa parcursă. Chiar şi ţările de lângă noi – Bulgaria, Ungaria, Austria, folosesc deja acest sistem. E vorba ca şi noi să facem această trecere, pentru traficul greu”, a afirmat Cătălin Drulă la Digi 24.

Ministrul Transporturilor a explicat și că acest nou sistem de taxare nu se va aplica maşinilor personale de mici dimensiuni. „Pentru maşini mici rămâne acea vignetă, valabilă pe timp, sistemul de acum. Aşa e şi în Austria, pentru maşini mici se plăteşte vigneta austriacă, traficul greu plăteşte la distanţă parcursă”, a menţionat Cătălin Drulă.

El susține că vor avea loc consultări ample cu companiile de transport, inclusiv în legătură cu nivelul taxei pentru vehiculele grele. „Transportatorii să se aştepte în primul rând că lucrurile astea nu se vor întâmpla peste noapte. Colegii de la Ministerul Fondurilor Europene au datele exacte, dar cred că este vorba de anul 2023, spre sfârşit, pentru introducerea acestui sistem. Vom avea o consultare cu industria. Din ce am tatonat personal, nu există o opoziţie, ba chiar unora le convine: când camionagii au vinieta cumpărată pe timp, sunt tentaţi să folosească cât mai mult acest timp, pentru că îl plăteşti oricum, iar pentru mulţi e mai avantajos acest sistem al taxării la distanţă. Vom avea consultări ample, inclusiv referitor la nivelul acestei taxe”, a încheiat ministrul Transporturilor.

Leave a Comment