Share
La mulți ani, copilărie!

La mulți ani, copilărie!

De 1 iunie sărbătorim dragostea necondiționată, inocența de a spune adevărul și curajul de a visa cu ochii deschiși.

Copiii sunt oglinda noastră, ne dorim să fie fericiți și lipsiți de griji, iar în pandemie am încercat să îi ghidăm printre schimbări pe care abia le-am înțeles chiar noi. Eram deja obișnuiți cu o constantă nefericită a sistemului nostru educațional: fonduri tăiate, schimbări dese de viziune în funcție de interesele politice de moment, programa neajustată la realitatea pieței muncii, lipsa orientării profesionale. Răspândirea noului virus nu a făcut decât să agraveze probleme deja serioase, iar schimbările legate de distanțare au avut un impact important și în viața școlarilor, mai mici sau mai mari.

Cea mai evidentă consecință negativă este abandonul școlar, care a  crescut la toate nivelurile de învățământ, potrivit rapoartelor Ministerului Educației. Cele mai mari rate de abandon sunt înregistrate la clasele de început de cicluri școlare.

În mediul rural pierdem aproape 25% dintr-o generație de 8 ani de școală, față de aproape 8% la orașe. Din cauza lipsei accesului la internet, 40% dintre elevii din mediile defavorizate, majoritatea înscriși la școlile din mediul rural, nu au făcut școală online în 2020. Riscul ca rata de părăsire timpurie a școlii să crească este semnificativ.

Decalajele cresc între copiii care au acces la resurse și cei vulnerabili sau la limita sărăciei. În mediul urban, întoarcerea la școala practicată în mod tradițional nu este așteptată cu bucurie de mulți copii, care s-au adaptat cu succes la mediul online.  

Există și mici vești bune pentru viitorul copiilor noștri. România a adoptat „Garanția pentru copii”, o inițiativă a Comisiei Europene care își propune să asigure că cei mai vulnerabili copii din Uniunea Europeană au acces la asistență medicală. Se fac pași concreți, poate timizi încă, pentru sprijinirea acestora și a fost agreat Pachetul Minim de Servicii pentru copii și familiile acestora. Guvernul a lansat programul „Din grijă pentru copii”, prin care vor fi analizate efectele pandemiei asupra acestora, atât pe plan psiho – emoţional, cât și în ceea ce privește riscurile de siguranță online și violența domestică.

Să ne bucurăm de fiecare zâmbet de copil pe care îl întâlnim. E un zâmbet care trece peste o realitate cenușie și care poartă speranță.

Leave a Comment