Share
Construcţia noilor reactoare de la Cernavodă va începe în 2024 și va costa circa 7 mld. euro

Construcţia noilor reactoare de la Cernavodă va începe în 2024 și va costa circa 7 mld. euro

Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, a declarat astăzi că investiția estimată în reactoarele 3 și 4 ale centralei automoelectrice de la Cernavodă va fi de şapte miliarde de euro.

Conform oficialului Nuclearelectrica decizia de investiţii şi mobilizarea de şantier de la Cernavodă este estimată pentru anul 2024. „Suntem pe punctul de a finaliza studiul de fezabilitate, am făcut un update la studiul din 2012. Urmează în scurt timp să venim în AGA cu o propunere de demarare a acestui proiect”, a declarat Cosmin Ghiţă.

De asemenea, șeful companiei românești de energie nucleară preconizează că „punerea în funcţiune a Unităţii 3 va fi, conform PNIESC (Planul Naţional Integrat Energie Schimbări Climatice – n. r.), în jurul anului 2030-2031, ceea ce înseamnă o mobilizare de şantier în jurul anului 2024. Până atunci avem faze premergătoare”.

Deși nu a dorit să anunțe oficial până ce nu va prezenta valorile exacte acționarilor, Cosmin Ghiţă a lăsat să se înțeleagă că valoarea totală a proiectului celor două noi reactoare de la Cernavodă este estimată „la aproximativ şapte miliarde de euro, însemnând atât contribuţia de active, cât şi construcţia efectivă”.

Pe 9 octombrie 2020 s-a parafat la Washington DC Acordul Interguvernamental extins între România şi Statele Unite ale Americii care permite cooperarea în domenii de importanţă pentru ţara noastră şi domeniul nuclear civil, cu precădere proiectul Unităţilor 3 şi 4 şi retehnologizarea Unităţii 1.

De asemenea, a fost semnat şi un Memorandum de Înţelegere cu Exim US, Memorandum prin care SUA îşi manifesta interesul de a sprijini şi financiar dezvoltarea proiectelor din domeniul energetic nuclear românesc.

Citește și:

Leave a Comment