Share
Turcia vrea avioane de luptă F-35 cu orice preț

Turcia vrea avioane de luptă F-35 cu orice preț

Turcia plătește 750.000 de dolari unei case de avocatură doar pentru ca acesta să o ajute să reintre în grațiile autorităților americane. Scopul final este achiziționarea de avione F-35.

Turcia a angajat o firmă de avocatură cu sediul în Washington pentru a face lobby în scopul reprimirii sale în programul de avioane de luptă Lockheed Martin F-35 al SUA, din care a fost suspendată după ce a achiziţionat sisteme de apărare aeriană ruseşti.

Informația, dezvăluită de agenția Reuters, arată și că Ankara dorește peste 100 de avioane nedetectabile de radar. Chiar dacă produce componente ale acestui tip de avion de lupăt, Turcia a fost eliminată din programul de achiziții în 2019 după ce a cumpărat sistemul de rachete rusesc S-400 rusesc în ciuda opoziției Statelor Unite.

Avocaţii de la Arnold & Porter urmează să acorde Turciei „consiliere strategică” şi să o ajute să „coopteze” autorităţile SUA, în baza unui contract în valoare de 750.000 de dolari cu o durată de şase luni, care a intrat în vigoare în februarie.

Ankara susţine că excluderea ei din program este injustă şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat speranţa că vor avea loc evoluţii pozitive în acest sens sub preşedinţia lui Joe Biden.

Contractul de lobby pentru F-35, semnat de SSTEK Defence Industry Technologies

Contractul a fost semnat cu compania SSTEK Defence Industry Technologies din Ankara, deţinută de Preşedinţia industriilor de apărare din Turcia (SSB), principala autoritate turcă pentru industria militară.

Arnold & Porter va „acorda consiliere SSB şi contractorilor turci în privinţa unei strategii pentru rămânerea în programul Joint Strike Fighter, ţinând cont de factorii geopolitici şi comerciali complecşi aflaţi în joc”, este menționat în contract.

Citește și:
– Lockheed Martin F-35: Cât costă cel mai performat avion de luptă american

Cu toate că SUA au exclus Turcia din respectivul program şi în decembrie au impus sancţiuni industriei sale militare, Pentagonul a asigurat că va continua să depindă de contractori turci pentru furnizarea de componente-cheie pentru Lockheed Martin F-35.

Ministrul turc al apărării Hulusi Akar a declarat după o recentă reuniune a miniştrilor apărării din NATO că a adus „clar în atenţia aliaţilor faptul că impunerea de restricţii, sancţiuni sau chiar ameninţarea cu sancţiuni împotriva Turciei” nu fac decât să slăbească Alianţa.

Citește și:

Leave a Comment