Share
Ministrul rus de externe amenință UE: Suntem gata să rupem relațiile

Ministrul rus de externe amenință UE: Suntem gata să rupem relațiile

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat că Rusia e pregătită să rupă legăturile cu UE dacă europenii îi impun sancțiuni economice drastice.

Aflată sub presiunea unor potențiale noi sancțiuni economice ale Uniunii Europene, Rusia face ceea ce știe cel mai bine: amenință. Într-un interviu din care sunt postate extrase pe site-ul Ministerului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov a susținut că Moscova este pregătită să rupă legăturile cu UE.

„Plecăm de la premisa că suntem gata (n.n. – să facem asta). În cazul în care vedem din nou – aşa cum am simţit deja de mai multe ori – că sunt impuse sancţiuni în unele domenii care creează riscuri pentru economia noastră, inclusiv în cele mai sensibile zone, o vom face. Nu vrem să ne izolăm de viaţa internaţională, dar trebuie să fim pregătiţi pentru asta. Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război!”, a răspuns ministrul de externe al Rusiei la întrebarea dacă Rusia se îndreaptă spre o ruptură cu UE.

Relaţiile între Rusia şi Uniunea Europeană sunt tot mai tensionate după arestarea şi încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, voce critică la adresa Kremlinului, ceea ce a stârnit discuţii despre posibile noi sancţiuni.

Trei diplomaţi europeni au declarat pentru Reuters că Uniunea Europeană ar putea institui interdicţii de călătorie şi să îngheţe activele unor persoane din anturajul preşedintelui rus Vladimir Putin, posibil chiar în această lună, după ce Franţa şi Germania şi-au semnalat dorinţa de a merge mai departe în această privinţă.

Presiunea pentru sancţiuni s-a intensificat după ce Moscova a provocat indignarea ţărilor europene săptămâna trecută prin expulzarea a trei diplomaţi – german, polonez şi suedez – fără a-l informa pe şeful politicii externe al UE, care se afla în acel moment la Moscova pentru o vizită. Parisul şi Berlinul susţin acum că trebuie să existe un răspuns.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a făcut afirmaţia menţionată într-un interviu care urmează să apară mai târziu în cursul zilei de vineri pe canalul de YouTube „Soloviov-Live”.

Leave a Comment