Share
Indonezia confirmă interesul Tesla pentru o investiție

Indonezia confirmă interesul Tesla pentru o investiție

Oficialii indonezieni au reușit se pare să atragă unul dintre marii producători de mașini electrice, Tesla, printr-o politică agresivă a exporturilor de nichel.

De ani buni Indonezia încearcă să atragă o investiție majoră a producătorilor de mașini electrice sau de baterii pentru acestea, iar Tesla a fost țintită de mai multe oferte de colaborare ale oficialilor indonezieni.

Pentru a își atinge scopul, guvernul a oprit anul trecut aproape total exporturile de nichel. Cum acest stat se afla printre cei mai mari furnizori ai acestei materii prime extrem de importante pentru bateriile actuale ale vehiculelor, efectele pe piață au fost resimțite imediat: nu doar că prețurile bateriilor pentru mașini electrice nu s-au redus așa cum așteptat, ba chiar, în unele cazuri, s-au majorat.

Ei bine, în acest week-end, Septian Hario Seto, oficial indonezian responsabil cu investițiile și coordonarea exploatărilor miniere ale țării, a anunțat că a fost contactat de producătorul american de vehicule electrice Tesla în vederea unei investiții. Asat după ce chiar guvernul din Indonezia a solicitat celor de la Tesla să investească în acest stat.

„Am primit propunerea lor ieri dimineață … săptămâna viitoare îi vom întâlni pentru a obține o explicație oficială”, a declarat Septian Hario Seto, adăugând și că „dacă vor doar să cumpere materii prime, nu ne interesează! Această propunere vizează mai mult decât simpla achiziție de materii prime”.

Oficialul indonezian a explicat și că nu poate oferi mai multe detalii despre propunere din cauza unui acord de confidențialitate, dar a admis că discuțiile s-au concentrat pe baterii și soluții de stocare a energiei.

Intenția Indoneziei este aceea de a terce de la rolul de simplu exportator de materii prime la cel de producător al unor echipamente cu valoare adăugată mare, precum bateriile pentru mașini electrice.

Tesla se extinde și în România

Începând din 2019, oficialii Tesla au devenit intersați și de piața din România. În vara acelui an cei de la Tesla Motors au dezvăluit pe Twitter că și-au extins vânzările online către patru noi state din Europa Centrală și de Est, inclusiv România.

Apoi, anul trecut, ei au anunțat că au în plan să deschidă un showroom în România. Detaliile au devenit chiar mai clare la finalul lui 2020 când au fost publicate anunțuri de angajare pentru o entitate economică din București.

Citește și:
– Cele mai căutate mașini electrice din Europa. Renault și Tesla domină piața

În ianuarie 2021 a apărut și informația că a fost înființată compania Tesla Motors România și, mai mult, că aceasta are un sediu social în clădirea Central Business Park din București.

Totodată, compania americană a publicat o listă preliminară a orașelor din România în care va instala stații Supercharger pentru încărcarea mașinilor electrice. Primul Supercharger din țară va fi instalat la Timișoara până la sfârșitul lunii martie 2021, iar următoarele trei la București, Pitești și Sibiu.

Citește și:

Leave a Comment