Share
50 de turiști români, blocați în Cancun. MAE român solicită clarificări părții mexicane

50 de turiști români, blocați în Cancun. MAE român solicită clarificări părții mexicane

Circa 50 turişti români sunt blocaţi pe aeroportul din Cancun, Mexic. Autorităţile de frontieră le-au reținut paşapoartele şi telefoanele mobile. MAE, român solicită părţii mexicane „asigurarea unei abordări transparente şi predictibile”.

Deși pare să fie o situație care durează de mai bine de două zile, știrea că mai multor turiști români le-a fost refuzat accesul în Mexic după ce au aterizat pe aeroportul din Cancun a intrat abia astăzi în atenția autorităților române.

Conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE) 50 de cetăţeni români se află în continuare în aeroportul din Cancun, în aşteptarea curselor de retur, iar o echipă desemnată de consulul onorific al României din acest oraş s-a deplasat la aeroport în vederea furnizării de alimente şi apă. Acestea au fost preluate de către funcţionarii din cadrul aeroportului şi vor fi distribuite turiștilor din România.

MAE cere respectarea drepturilor turiștilor români rămași pe aeroportul din Cancun

În plus, MAE a avut, în cursul zilei de astăzi, o videoconferință cu ambasadorul Statelor Unite Mexicane la Bucureşti, Jose Guillermo Ordorica Robles. În cadrul dialogului, partea română “a exprimat îngrijorarea şi nemulţumirea cu privire la situaţiile generate de deciziile autorităţilor mexicane referitoare la accesul turiştilor români în Mexic şi de tratamentul la care sunt supuşi cetăţenii români la intrarea pe teritoriul acestui stat”, precizează sursa citată.

Ministerul a solicitat clarificarea imediată a motivelor deciziilor autorităţilor mexicane de a nu permite intrarea pe teritoriul mexican şi luarea măsurilor necesare, în regim de urgenţă, astfel încât drepturile cetăţenilor români să fie respectate, inclusiv din perspectiva condiţiilor asigurate pe durata procedurilor desfăşurate în aeroport.

Cu privire la Aeroportul Internaţional din Cancun, autorităţile de frontieră mexicane au instituit controale mult mai stricte, întrucât zona turistică Riviera Maya (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres etc.) a fost catalogată ca zonă portocalie de risc epidemiologic, precizează reprezentanţii ministerului român.

De asemenea, MAE reiterează recomandarea adresată cetăţenilor români să manifeste precauţie cu privire la decizia de a călători în scop turistic în această perioadă, mai ales în cazul destinaţiilor care sunt afectate de pandemia de COVID-19.

Vicepreședinte ANAT: Blocarea românilor în Cancun este un abuz

Vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea a declarat astăzi că, în opinia sa, autorităţile mexicane fac un abuz blocând pe aeroportul din Cancun turiştii români iar ANAT a trimis un protest la ambasada statului Mexic.

„Din punctul meu de vedere şi al colegilor mei, este un abuz. Este o bătaie de joc la care Mexicul ne supune cam din doi în doi ani. Noi pornim de la premisa că este o ţară civilizată, dar, prin ceea ce face şi măsurile abuzive pe care le ia la frontiere, demonstrează că nu este. Pentru că nu este prima dată când se întâmplă aşa ceva. Astăzi sunt aproximativ 80 de turişti, atât grupuri organizate cât şi turişti individuali, în Cancun, care sunt pur şi simplu sechestraţi, băgaţi într-o cameră. Tuturor turiştilor români li se iau paşapoartele şi telefoanele mobile, ca să nu poată comunica, şi îi ţin închişi intr-o cameră, după care, după diverse criterii, unora le dau drumul să intre în ţară, şi altora le spun să plece înapoi. Înţeleg că este un caz în care o familie a fost ruptă în două, soţia şi copilul au fost trimişi acasă şi soţul a primit acceptul de a intra, nişte aberaţii. Este vorba despre un ordin în ceea ce îi priveşte pe români, pentru că pe toţi românii din cursa de Lufthansa i-a luat într-o parte, deci este legat strict de români”, a declarat Burcea pentru Agerpres.

Oficialul ANAT explică și că, pe lângă blocarea în aeroportul din Cancun „apare şi problema pagubelor materiale. La care mexicanii ridică braţele în sus şi ne uităm unii la alţii. Cine răspunde pentru pagube? Cine răspunde pentru costurile biletelor de avion, pentru cazarea care e plătită? Nu li se oferă nicio explicaţie. Pur şi simplu sunt opriţi de poliţia de frontieră. Sunt pierderi foarte mari”.

Vestea privind refuzul autorităților mexicane de a permite accesul turiștilor români în Cancun vine pe fondul creșterii solicitărilor de vacanțe în destinații exotice și nu este deloc liniștitoare pentru cei care au rezervat deja zboruri și unități de cazare.

Leave a Comment