-
Dacia începe luna martie cu noi opriri temporare ale producției. Uzinele grupului Renault se pregătesc de un trimestru 2 dificil - February 26, 2021
-
Hyundai cheamă la service 82.000 de mașini electrice. Un recall în valoare de 900 mil. USD - February 24, 2021
-
Uzina Ford din Craiova va opri producția 8 zile din cauza lipsei de semiconductori - February 24, 2021
-
Rezultate financiare dezastruoase pentru grupul Renault în 2020: pierderi de 8 mld. euro - February 19, 2021
-
România a avut, în ianuarie, cel mai mare recul al înmatriculărilor de autoturisme din Europa - February 17, 2021
Boeing promite avioane comerciale alimentate doar cu biocombustibili până în 2030
Americanii de la Boeing au declarat că, până la finalul acestui deceniu, vor începe livrările de aeronave comerciale capabile să zboare cu 100% biocombustibil.
Deși există deja avioane care folosec biocombustibili pentru a zbura, acest carburant nu poate fi utilizat în prezent fără amestecul cu alte substanțe. În acest context compania Boeing, grav afectată financiar de blocarea la sol a aeronavelor sale 737 Max, vine cu un anunț pe care unii îl consideră doar o modalitate de a își recondiționa imaginea: până în 2030 va debuta livrarea de avioane capabile să zboare cu 100% biocombustibil.
De altfel, chiar Sean Newsum, directorul pentru sustenabilitate al Boeing, consideră că aceasta este „o provocare extraordinară, este provocarea vieții noastre. Aviația se angajează să își aducă aportul la reducerea amprentei de carbon”.
Obiectivul Boeing, deloc simplu pentru că implică modificări majore ale unor echipamente ale avioanelor, este esențial pentru a se atinge o țintă mai îndepărtată a industriei aeronautice, aceea de reducere a emisiilor de carbon la jumătate până în 2050.
Potrivit datelor citate Air Transport Action Group (ATAG), zborurile comerciale reprezintă în prezent aproximativ 2% din emisiile globale de carbon și circa 12% din emisiile generate de transport.
Boeing anunță ca noutate ceea ce oricum se va întâmpla
Boeing are, în esență, doar un deceniu pentru a-și atinge obiectivul. Asta pentru că avioanele care intră în serviciu în 2030 vor rămâne în serviciu cel puțin până în 2050, adică până la ținta propusă de întreaga industrie.
E drept că gigantul american nu începe dezvoltarea unor noi tehnologii de la zero. Încă din 2018 Boeing a realizat un prim zbor al unui avion comercial de mărfuri, FedEx Corp 777, folosind 100% biocombustibil.
Din nefericire însă, sumele necesare cercetării sunt destul de greu de identificat în cazul Boeing, compania confruntându-se deja cu greutăți financiare din cazua pandemiei și a blocării la sol a celui mai vândut avion al său, 737 Max. În același timp, rivalul european Airbus lucrează de ani buni la reducerea emisiilor de carbon prin micșorarea greutății și a aerodinamicii noilor sale aeronave.
În prezent, pentru a putea fi utilizați, biocombustibilii sunt amestecați cu kerosen convențional până la un amestec 50%/50%, maximul permis în conformitate cu specificațiile actuale. Prin urmare, Boeing trebuie mai întâi să stabilească modificările care trebuie făcute pentru a permite zborul în siguranță utilizând strict combustibililor alternativi derivați din ulei vegetal uzat, grăsimi animale, trestie de zahăr, deșeuri și alte surse.