-
Dacia începe luna martie cu noi opriri temporare ale producției. Uzinele grupului Renault se pregătesc de un trimestru 2 dificil - February 26, 2021
-
Hyundai cheamă la service 82.000 de mașini electrice. Un recall în valoare de 900 mil. USD - February 24, 2021
-
Uzina Ford din Craiova va opri producția 8 zile din cauza lipsei de semiconductori - February 24, 2021
-
Rezultate financiare dezastruoase pentru grupul Renault în 2020: pierderi de 8 mld. euro - February 19, 2021
-
România a avut, în ianuarie, cel mai mare recul al înmatriculărilor de autoturisme din Europa - February 17, 2021
China, cel mai ridicat excedent de cont curent la nivel global în ciuda pandemiei
În plină pandemie sau, mai exact, tocmai pentru că mapamondul se află într-o situație sanitară dificilă, China a înregistrat cel mai ridicat excedent de cont curent la nivel global.
Institutul de cercetare economică Ifo, a dat publicității un raport din care reiese că excedentul de cont curent al Germaniei a scăzut în 2020 pentru a cincilea an consecutiv, iar China a depăşit cea mai mare economie europeană în timpul pandemiei, înregistrând cel mai ridicat excedent de cont curent la nivel global.
Este o schimbare remarcabilă în comerţul mondial, determinată de efectele pandemiei de coronavirus (Covid-19), deoarece exporturile din China au crescut semnificativ în urma majorării cererii pe plan global pentru echipamente medicale de protecţie şi dispozitive electronice.
Ifo, cu sediul la Munchen, anunţă că excedentul de cont curent al Chinei a crescut mai mult decât dublu anul trecut, ajungând la 310 miliarde de dolari. În schimb, excedentul de cont curent al Germaniei s-a redus anul trecut la 261 miliarde de dolari, întrucât cererea pentru maşini şi echipamente a scăzut pe pieţele sale cheie de export.
Pe locul trei în lume se află Japonia, cu un excedent de cont curent de 158 miliarde de dolari în 2020.
Ca procentaj din PIB, excedentul de cont curent al Germaniei a rămas anul trecut neobişnuit de ridicat, la 6,9%, un uşor declin faţă de 7,1% în 2019.
Comisia Europeană consideră că un excedent de cont curent de 6% este sustenabil pe termen lung când este măsurat în funcţie de mărimea economiei ţării. Din 2011, excedentul de cont curent al Germaniei ca procentaj din PIB depăşeşte pragul de 6%, atingând nivelul record de 8,6% în 2015. Comparativ, în 2019, excedentul de cont curent al Chinei s-a situat la 2,1%, iar al Japoniei la 3,2%, conform datelor Ifo.
Statele Unite au avut şi în 2020 cel mai ridicat deficit de cont curent din lume, 635 miliarde de dolari, sau 3,1% din PIB.