Share
Ministrul Energiei: Furnizorii ar trebui obligați să treacă automat clienții la cel mai mic preț concurenţial al lor

Ministrul Energiei: Furnizorii ar trebui obligați să treacă automat clienții la cel mai mic preț concurenţial al lor

Virgil Popescu, Ministrul Energiei, consideră că, în problema liberalizării pieței, furnizorii abuzează de poziția lor dominantă, fapt care intră sub incidența reglementărilor Consiliului Concurenței.

Într-o intervenție la un post de televiziune, ministrul energiei, Virgil Popescu, a declarat că „această trecere automată din piaţa reglementată în piaţa serviciului universal nu este normală. Este un abuz de poziţie dominantă pe care furnizorii îl folosesc. Ei au o bază de 6 milioane de clienţi la «reglementat» pentru care nu au plătit niciodată. Când s-a făcut privatizarea au preluat automat o bază de date, au preluat clienţii, nu au plătit niciodată pe ei, iar acum îi folosesc ca monopol. Ori asta nu poate să rămână aşa. Nu pot să am eu monopol de 6 milioane de clienţi pe care îi gestionez cum vreau şi dacă mâine spun că trec în regim concurenţial îi duc întâi prin serviciul universal care este mai scump: eu îl stabilesc că este mai scump cu 26%, la anumiţi furnizori cu 15%, cu 20% la alţii şi îi las pe aceşti 6 milioane să opteze într-o lună, două, trei. Oricum este foarte puţin. Nu se vor muta. Mă refer la decizia ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei). Nici o lună, nici două, nici trei, nu sunt suficiente. Asta nu este soluţie”.

Conform ministrului, dacă ANRE nu intervine, după data de 15 ianuarie se va acţiona în Guvern modificând legea energiei electrice şi a gazelor naturale pentru a se stabili clar cum se face această liberalizare.

Deși pare ciudat că abia acum, în al 12-lea ceas, un ministru pare să fi înțeles gravitatea situației, decizia lui Virgil Popescu este binevenită. Mai ales că, după cum susține chiar el, a avut deja o discuție cu ANRE şi cu Consiliul Concurenţei.

„Eu mai las ANRE să se mai gândească, dar am afirmat că după data de 15 ianuarie, în Guvern vom acţiona şi vom acţiona modificând legea energiei electrice şi a gazelor naturale să stabilim clar cum facem această liberalizare, dacă ANRE care este conform legii şi conform directivelor europene, cel care trebuie să reglementeze această liberalizare, nu poate s-o facă. Eu o să vin cu o propunere foarte clară: le-am spus-o astăzi celor de la ANRE. Am verificat-o cu Consiliul Concurentei, este perfect concurenţială: nu trec oamenii obligatoriu în serviciul universal care este mai scump. Nu. Le ofer oamenilor să intre direct pe preţul concurenţial, cel mai ieftin al furnizorului actual şi, dacă nu le convine, se pot schimba, dar nu îi duc în serviciul universal care este cel mai scump. Deci, furnizorii au o bază de date de clienţi, ştiu profilul clientului, ştiu cât consumă, au ofertele în concurenţial care sunt mult mai ieftine decât oferta în serviciul universal”, a explicat la Digi 24 Virgil Popescu.

Amânare a termenului limită

Așa cum a scris deja LifeNews.ro, pe ordinul actual al ANRE clienții trebuie să își exprime opțiunea până pe 31 ianuarie, însă ANRE a apropus deja amânarea acestui termen până pe 31 martie, în aceleaşi condiţii.

„Astăzi (n.n. -ieri) au discutat că prelungesc până la 31 martie, în aceleaşi condiţii. Noi am spus că între 15 ianuarie și 31 martie vrem să intervenim legislativ şi o să mai avem discuţii şi cu ANRE şi cu Consiliul Concurenţei”, a declarat ministrul.

În consecință, ANRE, ca autoritate de reglementare, trebuie să impună furnizorilor să treacă automat clienții din zona „reglementat” în cea de „concurențial” la cel mai mic preț din oferta lor. „cu ocazia asta se închide absolut totul. Nu trebuie să se mai ducă omul să facă coadă, să opteze. Poate ANRE să verifice dacă i-a oferit preţul şi automat poate să intervină şi să penalizeze furnizorul dacă l-a minţit şi are altă ofertă care este deja înregistrată acum, că aveţi în calculatorul de preţuri al ANRE cu toate ofertele. Ele au fost notificate către ANRE. Deci nu mai putem vorbi că se poate jongla cu ofertele”, a explicat Virgil Popescu.

De asemenea, ministrul Energiei a susținuat aseară că „pentru consumatorul vulnerabil trebuia definit mai din timp – şi azi am avut o discuţie cu doamna ministru Turcan (ministrul Muncii, Raluca Turcan n.r.), iar mâine o să îmi trimită proiectul de lege – că va fi subvenţionat. Oamenii vor plăti mai puţin. Aceia care cu adevărat au nevoie de subvenţie”.

Piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2021. Începând cu această dată consumatorii care erau până acum în regim reglementat şi păstrau actualul contract, riscau să plătească preţuri mai mari cu 13-26%.

Citește și:

Leave a Comment