Share

Raliul Dakar 2021: Debut promițător pentru participanții din România

Emanuel Gyenes a terminat prima etapă din Raliul Dakar în poziția de lider la Malle Moto și a înregistrat al 34-lea timp al categoriei Moto. Echipajul Claudiu Barbu/Marius Lupu s-a clasat pe locul 40 la categoria SSV.

Pilotul Autonet Motorcycle Team a reușit un debut foarte bun în cea de a 43-a ediție a Raliului Dakar. Emanuel Gyenes a terminat prima etapă lider la Malle Moto, clasă pe care a câștigat-o în 2020, și a înregistrat al 34-lea timp al categoriei Moto. Obiectivul său este să fie pe o poziție cât mai bună la finalul raliului, având în vedere că participă la cea mai dură competiție de anduranță din motorsport, la doar șapte luni după ce și-a fracturat piciorul drept.

Prima etapă, Jeddah – Bisha, a avut 346 km de legătură și 277 km de probă specială. O probă specială în care a trebuit să fii foarte atent la pietre, să treci prin râuri secate, dar și printr-un vad cu mult noroi, nisip, mult praf către final, multe segmente foarte virajate și foarte multe intersecții, multe trase, mai ales în apropierea taberelor nomade. A fost o primă probă specială în care s-a reconfirmat că pe traseul din Arabia Saudită se merge foarte mult după cap compas și trebuie să fii foarte atent la navigație.

Anul acesta, concurenții de la Moto primesc roadbook-ul cu 20 de minute înainte de start, în toate cele 12 etape. Acesta este deja precolorat, și participanții doar aruncă o privire, dacă vor să își mai marcheze ceva sau să își sublinieze ce li s-a spus la briefingul din seara precendentă. Au pentru asta 10 minute în plus, față de concurenții de lacategoriile Auto și Camioane, pentru că ei trebuie să îl și monteze în derulator.

„Am avut un ritm bun astăzi până la puncutul de alimentare de la km 177. Per ansamblu a fost o zi bună. Cu navigația, deși grea, am reușit să nu pierd foarte mult timp căutând waypoint-urile ascunse. A fost multă piatră pe această primă specială, și din pricina dificultății, 15 km am mers doar în treapta a doua. Mă simt bine, nu voi avea prea mult de lucru la pregătirea motocicletei pentru a doua zi, iar asta îmi va permite să mă odihnesc. Dakarul este un concurs foarte lung și trebuie să îți dozezi energia – mai ales la această clasă, unde nu avem asistență tehnică. Mă bucur că suntem în Arabia Sudită – Amaury Sport Organisation a făcut o treabă extraordinară, pentru ca noi să putem concura în tot acest context, și suntem în ceea ce ei au numit „bula Dakar”. Interacțiunea cu oameni din afara raliului nu este recomandată și am putut lua startul doar după ce și testul pentru covid 19, făcut în Jeddah, a ieșit negativ. Doar faptul că suntem aici poate fi considerat o mare victorie, mai ales că Arabia Saudită și-a închis granițele pe 20 decembrie, și au avut acces în țară doar cursele de tip charter, care au transportat oamenii implicați în Raliul Dakar”, a declarat Emanuel Gyenes.

Echipaj românesc pe locul 40 la SSV în Raliul Dakar

Echipajul românesc Claudiu Barbu/Marius Lupu s-a clasat pe locul 40 la categoria SSV, duminică, în prima etapă a Raliului raid Dakar 2021, desfăşurată între Jeddah şi Bisha, pe 277 km.

Barbu şi Lupu (Transcarpatic Rally Team), care participă la Raliul Dakar cu un „special service vehicle” marca Polaris, au sosit la 04 h 33 min 12 sec de învingători, echipajul americano-brazilian Augustin Jones/Gustavo Gugelmin (Monster Energy Can-Am), înregistrat în 03 h 42 min 55 sec. Cei doi români au încheiat prologul de sâmbătă pe locul al 36-lea din 44 de echipaje.

Etapa a doua va avea loc luni între Bisha şi Wadi Ad-Dawasir, pe o distanţă de 685 km, dintre care 457 km cronometraţi.

Carlos Sainz, lider la categoria auto

Spaniolul Carlos Sainz (X-Raid Mini JCW), deţinătorul titlului la categoria auto, s-a impus în prima etapă a Raliului Dakar 2021. Echipajul spaniol Carlos Sainz/Lucas Cruz a fost cronometrat pe cei 277 de probă specială cu timpul de 03 h 05 min 56 sec. Pe locul secund s-au clasat francezii Stephane Peterhansel/Edouard Boulanger (X-Raid Mini JCW), la 25 de secunde, podiumul fiind completat de cehii Martin Prokop/Viktor Chytka (Benzina Orlen Team), la 03 min 18 sec.

Australianul Toby Price (KTM) a câştigat prima etapă a Raliului Dakar 2021 la secţiunea moto. Price, clasat al doilea anul trecut, a fost cronometrat pe cei 227 de km de probă specială cu timpul de 03 h 18 min 26 sec, fiind urmat de argentinianul Kevin Benavides (Honda), la 31 sec, şi de austriacul Matthias Walkner, la 32 sec, etc.

Campionul american Ricky Brabec (Honda), cel mai rapid în prolog, a trecut linia de sosire abia al 25-lea, la 18 min 32 sec. (Foto: RallyZone)

Leave a Comment