Share
Patru ani de zvârcoliri

Patru ani de zvârcoliri

Destinul României nu e simplu, suntem marcați de încercări, din nou și din nou. Cu fiecare ciclu electoral constatăm cu durere lipsa coeziunii naționale și de ce nu, a patriotismului clasei politice.

Alegerile parlamentare recent încheiate le-a oferit specialiștilor în politică de pe Facebook un prilej de uimire. Lipsa covârșitoare a votanților a fost dublată de infiltrarea în forul legislativ al României a unei formațiuni închegate aproape miraculos. De parcă naționalismul care se manifestă atât de puternic în regiune și care fracturează, cu ajutor din Rusia, Uniunea Europeană nu ar fi putut să aibă și adepți mioritici. Acum, cu mintea cea de pe urmă, facem analize de conținut și încercăm să înțelegem acest succes neașteptat.

Constatăm că Facebook a purtat mesajele anti-sistem ale unor grupuri mari de oameni, fără ca alte bule digitale să acceseze acest tip de informație. Tinerii din diaspora au credibilizat mesaje patriotarde, neînsoțite de vreun element concret de materializare a promisiunilor.  Valorile afișate de Alianța pentru Unirea Românilor sună bine, sunt simplist exprimate și apasă pe butonul patriotismului, chiar dacă se contrazic între ele: familie, națiune, credință creștină, libertate. Membrii de frunte fac băi de mulțime anti-sistem, îmbrăcați în costume naționale și sunt invitați cu insistență în emisiuni televiziune, pentru care aduc audiențe mari.

Pe frontul doctrinelor politice de dreapta a început ciomăgeala pentru cele mai importante funcții în stat-  șefia guvernului și a celor două camere ale Parlamentului. Electoratul se agită perplex în mediul digital constatând că două portofolii, cele mai problematice, sănătatea și educația, nu au doritori. Dacă așa începe conviețuirea într-un guvern de coaliție care ar trebui să aibă forța și voința redresării economice și a asigurării vaccinării pe scară largă, vom avea AUR din belșug. Acest partid care promite controlul resurselor naturale, șomaj zero, susținerea micilor producători locali și a țăranilor are un discurs decorat cu ie. Liderii acestuia susțin că nu sunt interesați de ciolan, iar dacă au suficientă răbdare vor avea și mai mult de câștigat.

Nu ne sunt străine lupta pentru putere, negocierile fără temei, derapajul declarațiilor care apasă și mai mult pe biata monedă națională. Dar iarna abia începe. Cu un deficit de aproape 10% în 2020, anul care urmează ne așteaptă fără o strategie concretă, fără un buget propus și aprobat.

Deja tremurăm, la nivel colectiv și individual. Dincolo de așteptările neîmplinite principial, oamenii se plâng de frig în apartamentele din capitală, iar copiii stau în case echipați cu geci de iarnă. Întrebarea e cum o să ne descurcăm la -17o, în plină luptă cu pandemia. Poate ne ajută Moș Crăciun, doar că trebuie să aibă grijă de noi până în 2024.

Leave a Comment