Share
Ce ne-aduce Moș Nicolae

Ce ne-aduce Moș Nicolae

În jurul Bucureștiului rata de infectare cu noul virus este uriașă. Mai multe localități au intrat în carantină și se pregătesc să-l primească pe Moș Nicolae cu o declarație pe proprie răspundere.

Ciudate se prefigurează sărbătorile noastre de iarnă. În mai multe orașe din țară și în județul Ilfov am ajuns la un record nefericit și abrupt al infecțiilor, iar cartierele rezidențiale din jurul capitalei sunt deja în carantină, care este impusă încă firav. Fluxul de mașini care tranzitează localitățile care ar trebui izolate este uriaș, iar controalele poliției se fac doar prin sondaj. Neoficial, aici locuiesc mult mai multe persoane decât cele din statisticile autorităților, iar unele dintre comunele învecinate Bucureștiului sunt practic lipite de capitală. Nu e ca și când virusul din comuna Berceni nu s-ar propaga la doi metri distanță, în București.

Măsura intrării în carantină pare să fi fost amânată până în ultimul moment, la limita posibilității organizării alegerilor locale de peste 14 zile. Dacă în 6 decembrie cifrele îmbolnăvirilor scad, carantina este ridicată și oamenii au să fie încurajați să meargă la vot, de Moș Nicolae.  Organizarea alegerilor parlamentare merge înainte, în plină pandemie.

Tradițional, Moșul e un fel de justițiar – lasă cadouri în ghetuțele copiilor cuminți și o nuielușă celor mai năzdrăvani.  În diferite zone ale României, de Sfântul Nicolae, icoanele sunt împodobite cu crenguțe de pomi fructiferi, păstrate în apă. Dacă înfloresc, prevestesc un an nou mai frumos. Ar fi de dorit ca anul acesta Moșul să își reconsidere criteriile de evaluare și să se bucure că mai există părinți și bunici care pot să sărbătorească venirea iernii alături de copii și să-i răsplătească pe toți cu bunăvoință. Iar crenguțele ar fi bine să înflorească, avem nevoie de un 2021 mai sănătos.

În ghetuțele găurite ale economiei noastre 6 decembrie ne întâmpină cu o prognoză bună a Comisiei Europene pentru România, de creștere cu 3,3% în 2021 după o scădere de 5,2% anul acesta. Cursul de schimb leu/euro a rezistat la presiunea acestei perioade. Tot în ghetuțe intră telemedicina, care devine reglementată și cei 1400 de studenți la medicină care au ales să fie asistenți medicali în spitalele pandemiei, în prima linie. Pentru toate cadrele medicale ar exista o speranță firavă că vaccinul anti-virus va fi disponibil din decembrie.

Dragă Moș Nicolae, nu avem nevoie de nuiele. Am primit boală, moarte, sărăcie și disperare anul acesta.

Leave a Comment