Share
Piatra Neamț, deja uitată

Piatra Neamț, deja uitată

Black Friday s-a întâmplat altfel anul acesta. A început cu tradiționala burdușire a coșurilor electronice și s-a înecat cu fumul tragediei de la Piatra Neamț. Pacienții secției de terapie intensivă a Spitalului Județean au murit într-un incendiu amplificat de tuburile de oxigen care ar fi trebuit să îi țină în viață.

După primele clipe de buimăceală colectivă, pe canale digitale a izbucnit un amalgam de acuze, zvonuri și presupuneri, amestecate cu emoticoane furioase și cu cererea capului lui Moțoc, de la nivel local și până la președintele țării. Ne-a fost greu să acceptăm că după ce tot într-o secție de terapie intensivă din București au ars de vii trei bebeluși și încă trei și-au pierdut viața din cauza complicațiilor, istoria se poate repeta.

Și cum s-a repetat….orice exercițiu de imaginație despre ultimele clipe ale pacienților din Piatra Neamț nu pot fi redate decât într-un film de groază. Detaliile grozăviei nu au fost făcute publice, ancheta e în curs de desfășurare.

Familiile victimelor speră ca apropiații lor să fi plecat lin, să fi suferit cât mai puțin. Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț i-a ajutat să traverseze durerea cu o ofertă unica –  autopsia celor 10 victime a fost oferită gratuit. Câteva comentarii uluite rezumă cinismul situației și fac legătura dintre moarte și comerț.

„Vai, câtă mărinimie! E ofertă de Black Friday? Faceți promoții periodic? La doi morți, al treilea e gratis? Ar trebui să le plătiți urmașilor victimelor de la hrană și studii, până la hârtia igienică pe următorii 50 de ani. Din banii voștri personali, nu din ăia publici ai spitalului.” „Ăștia se cred la Glovo, v-am greșit comanda, poftiți o livrare gratuită… Dacă vă părea așa rău pentru familiile bieților oameni pe care voi i-ați omorât, strângeați o sumă de bani să îi ajutați să își îngroape părinții, bunicii cărora neglijența voastră le-a luat și ultima șansă la viață.”

Tot de cinism au dat dovadă și politicienii care au calculat ce avantaje le-ar putea aduce tragedia de la Piatra-Neamț. Numirile politice, corupția, partidul x, partidul y, toate au fost aruncate în ciomăgeala egoistă și inumană care prefigurează alegerile locale, plasate în mijlocul creșterii galopante a numărului de infecții care continuă să aglomereze spitalele, în pericol să clacheze oricând. Probabil cuvântul cel mai uzitat în fumul de pe canalele digitale a fost „Demisia”, nu contează a cui, demisie să fi fost. Până la urmă, n-a fost. Nu e normal să-i uităm pe morții de la Piatra Neamț în câteva zile. Nu ar fi normal nici ca din ancheta oficială să rezulte că bieții de ei sunt de vină. Să facem ceva, până când istoria ni se va repeta în alt spital, cu alți nevinovați carbonizați în secția de terapie intensivă.

Leave a Comment