Share
Studenţii la medicină care se vor înscrie ca voluntari în spitalele pentru Covid-19 vor fi plătiți cu 2.500 de lei pe lună

Studenţii la medicină care se vor înscrie ca voluntari în spitalele pentru Covid-19 vor fi plătiți cu 2.500 de lei pe lună

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat că studenții la medicină care vor intra ca voluntari în sistemul sanitar vor fi plătiți cu 2.500 de lei pe lună.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede includerea studenților la medicină ca voluntari în sistemul sanitar pentru îngrijirea bolnavilor de Covid-19 a fost discutat aseară de Guvern. Conform lui Raed Arafat, secretar de stat și șef ISU, voluntarii vor beneficia de prime de 2.500 de lei pe lună.

„Referitor la OUG pentru măsuri noi în asistenţa medicală pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19, care a fost în primă lectură, ordonanţa prevede acordarea dreptului de liberă practică temporară medicilor absolvenţi ai facultăţilor de Medicină, medicilor rezidenţi, indiferent de anul de pregătire în rezidenţiat, pe durata situaţiei cu care ne confruntăm cu SARS-CoV-2, astfel încât să poată să lucreze sub supraveghere în spitale şi să asiste în secţiile în care sunt îngrijiţi pacienţii care suferă de Covid-19”, a explicat Arafat, după şedinţa de guvern.

Oficialul a menționat că proiectul de ordonanţă prevede şi ca, în colaborare cu rectorii universităţilor de Medicină, să se organizeze un program de voluntariat în care „studenţii pot participa la procesul de îngrijire a bolnavilor, pe bază de recrutare de voluntari”.

Studenţii vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele unde vor fi repartizaţi şi vor lucra în unităţile sanitare din judeţele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară.

„La fiecare lună se aşteaptă o activitate de aproximativ 120 de ore. Iar, la finalul fiecărei luni, studentul va primi un premiu în cuantum de 2.500 lei. Plus, cei care vor fi în alte localităţi decât centrele universitare unde studiază sau localităţile de domiciliu sau reşedinţă vor primi o diurnă, plus cazarea şi masa gratuite din partea autorităţilor sau a unităţii sanitare unde vor activa”, a precizat Arafat.

Potrivit şefului DSU, aceste măsuri sunt „extrem de importante” pentru creşterea capacităţii sistemului.

„Studenţii vor ajuta, ca personal mediu, vor lucra alături de asistenţi, alături de medici. Țintim, în primă fază, dintr-o pepinieră de, să zic, 20.000 de posibili voluntari, recrutarea a aproximativ 3.000 de persoane, în colaborare cu universităţile”, a adăugat Raed Arafat.

Leave a Comment