Share
Ludovic Orban: Dublarea alocațiilor se va face în cinci trepte. Următoarea, la 1 ianuarie

Ludovic Orban: Dublarea alocațiilor se va face în cinci trepte. Următoarea, la 1 ianuarie

Premierul Ludovic Orban anunțat că dublarea alocaţiilor pentru copii se va face în trepte de câte 20%. A doua creştere urmează pe 1 ianuarie 2021.

„Dublăm alocaţiile, dar ţinând cont de situaţia economică şi de încasările reale pe care le previzionăm la bugetul de stat, adică o facem în cinci trepte, cu câte 20%, creşterea şi am şi făcut deja prima creştere şi a doua creştere urmează de la 1 ianuarie. Nu poţi să generezi cheltuieli fără să ai venituri”, a declarat aseară Ludovic Orban la Realitatea Plus.

Primul ministru a explicat și de ce motivarea Curţii Constituţionale potrivit căreia această cheltuială bugetară constând în majorarea alocaţiilor are stabilită sursa de finanţare, şi anume, contul din care se plătesc alocaţiile pentru copii este o aberație.

„Cum poţi să spui aşa ceva într-o motivare? Pentru orice cheltuială, când se votează o lege, trebuie să fie prevăzută sursa de bani. Ei trebuiau să spună din bugetul de stat luăm bani de la investiţii şi punem la alocaţii sau luăm bani de la cofinanţarea proiectelor cu finanţare europeană şi dăm bani să creştem alocaţiile şi nu mai absorbim fonduri europene, că nu avem nevoie de ele. Nu poţi să îţi baţi joc. Dar ce să vorbim, că e o iresponsabilitate la nivelul parlamentarilor PSD şi al multor altor parlamentari care parcă au înnebunit, au dat pe bandă rulantă sporuri, au generalizat sporul de condiţii deosebite, au vrut să dea şase salarii la angajare, trei salarii la căsătorie, încă trei salarii în plus la pensie, a fost un izvor nesecat de populisme care riscă să pună România în genunchi”, a explicat premierul

El a afirmat și că „niciun leu împrumutat de Guvern nu a fost împrumutat degeaba”, banii fiind folosiţi la susţinerea investiţiilor, la cofinanţarea proiectelor cu finanţare europeană, la plata şomajului tehnic, la măsurile pentru readucerea în activitate a angajaţilor la companiile lor după ieşirea din şomajul tehnic.

Ludovic Orban susține că a crescut puterea de cumpărare a românilor

Ludovic Orban a declarat, tot aseară, că „în România, în septembrie 2020 faţă de septembrie 2019, salariul mediu net a crescut cu 7,8%, în condiţiile unei inflaţii de 2,2% – inflaţia îţi dă creşterea preţurilor şi cu cât se erodează puterea de cumpărare. Adică, în România a crescut puterea de cumpărare a angajaţilor, pentru că a crescut salariul mediu net. Datele acestea sunt date ale Institutului Naţional de Statistică, nu sunt datele guvernamentale, sunt date obiective care sunt certificate de Eurostat”.

Totodată, conform premierului, Guvernul său a redus rata inflaţiei la 2,2%, de la un nivel care ajunsese şi peste 5%. „În perioada guvernării PSD inflaţia practic muşca, orice creştere de venituri era aparentă, pentru că în realitate era erodată puterea de cumpărare din cauza inflaţiei, din cauza creşterii preţurilor, tarifelor şi aşa mai departe. Un alt lucru important – patru luni consecutive, se pare a cincea lună consecutivă, avem o creştere a producţiei industriale. De asemenea, România este singura ţară din Uniunea Europeană în care investiţiile publice au avut o influenţă pozitivă asupra Produsului Intern Brut. Ce înseamnă asta? Că noi suntem singura ţară care am crescut investiţiile publice în criză economică, pentru că asta de regulă faci, creşti investiţiile, pentru că investiţiile îţi asigură un motor de dezvoltare, asigură punerea în mişcare a economiei”.

Leave a Comment