Share
Volkswagen investește încă 1 mld. euro în Slovacia. Proiectul din Turcia a fost abandonat

Volkswagen investește încă 1 mld. euro în Slovacia. Proiectul din Turcia a fost abandonat

Uzina din Turcia a grupului Volkswagen nu va mai fi construită, investiția fiind redirecționată către extinderea facilităților deja impresionante din Slovacia.

Presa din Slovacia a dedicat ample articole unei informații care a fost confirmată chiar de președintele consiliului de administrație al grupului Volkswagen, Herbert Diess. Conform jurnaliștilor slovaci grupul german Volkswagen va muta producţia modelelor VW Passat şi Skoda Superb la uzina sa din Bratislava. Așa cum a scris LifeNews.ro încă de anul trecut, aceste modele erau inițial alocate unei noi fabrici pe care germanii aveau în plan să o construiască în Turcia, la Izmir.

Proiectul Volkswagen din Turcia a stârnit vii dispute în România în cursul anului trecut, atunci când a fost a fost dezvăluită informația că țara noastră se afla pe lista scurtă pentru nou uzină. Din nefericire, la finalul lui 2019 s-a confirmat alegerea Turciei ca destinație pentru investiția de 1 miliard de euro a germanilor. Doar că, în iulie 2020, Volkswagen a anulat și investiția la la Manisa, lângă Izmir, orientându-se către extinderea uzinei sale din Slovacia.

Uzina din Turcia ar fi beneficiat de o investiție de 1 miliard de euro și ar fi avut o capacitate anuală de producție de 300.000 de vehicule, rezultatul muncii a circa 4.000 de persoane.

Bratislava, orașul Volkswagen

Publicaţia The Slovak Spectator scrie că investiţia grupului german va fi mult mai ridicată decât se aştepta guvernul premierului Igor Matovič. Nu se ştie dacă vor fi produse şi vehicule electrice la Bratislava, a informat o altă publicaţie slovacă, Denník N.

În iulie, executivul de la Bratislava a semnat un memorandum cu reprezentanţii Volkswagen, sugerând o investiţie de circa 500 de milioane de euro, dar recentele informaţii indică o investiţie de un miliard de euro. Suma a fost menţionată de Herbert Diess, președintele consiliului de administrație al grupului Volkswagen, într-un interviu acordat revistei germane Automobilwoche. El a confirmat majorarea producţiei la fabrica din Slovacia și a menționat potențialele probleme generate de anularea investiției din Turcia. Conform lui Diess, reorientarea investiției va avea un impact asupra vânzărilor din Turcia. „Este un dezavantaj faptul că nu putem dezvolta mai bine piața de acolo printr-o fabrică în Turcia”, a explicat oficialul german.

Este interesant der menționat că uzina din Bratislava a grupului german asamblează deja o mulțime de modele precum Audi Q7, Audi Q8, Porsche Cayenne, Volkswagen Touareg, Volkswagen Up!, Seat Mii sau Skoda Citigo. Tot acolo sunt realizate componente ale modelului Bentley Bentayga.

Încă înainte de a beneficia de noua investiție de 1 miliard de euro, platforma industrială Volkswagen din Bratislava are peste 14.000 de angajați și produce anual mai bine de 400.000 de vehicule ca urmare a unei investiții totale de 4,35 miliarde de euro derulată pe parcursul a 30 de ani, de la fondarea Volkswagen Bratislava s.r.o. până astăzi. Primul produs al uzinei a fost, în 1991, Passat Variant.

Presa slovacă susţine că printre motivele pentru care grupul german a ales Slovacia se află măsurile de stimulare a investiţiilor promise de guvern şi promisiunea autorităţilor de la Bratislava de a construi o instituţie care să-i pregătească pe angajaţi şi să le îmbunătăţească competenţele.

Citește și:

Volkswagen Slovacia Bratislava

Leave a Comment