Share
UE impune noi tarife vamale produselor americane

UE impune noi tarife vamale produselor americane

Uniunea Europeană a anunțat că va impune tarife vamale suplimentare, de până la patru miliarde de dolari, pentru avioanele din SUA şi alte importuri.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele Comisiei Europene, a anunțat luni că Uniunea Europeană (UE) va impune tarife vamale suplimentare, de până la patru miliarde de dolari, pentru avioanele din SUA şi alte importuri, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Washington producătorului de avioane Boeing.

Cu câteva zile în urmă, mai exact pe 26 octombrie, Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a autorizat oficial Uniunea Europeană să impună astfel de tarife vamale suplimentare pentru produse americane. „Regretăm că a fost încălcat caracterul confidenţial al procedurii”, a declarat atunci un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, precizând că decizia organismului de arbitraj de la OMC nu a fost încă finalizată şi publicată.

Decizia OMC este ultimul obstacol înainte ca UE să poată anunţa oficial care sunt produsele americane ce vor fi vizate de noile tarife. UE ar urma să anunţe tarife retaliatorii pentru o listă de până la 100 de produse americane, care cuprinde, printre altele, avioane, elicoptere, tractoare, tutun, rom, vin şi suc de portocale.

Sursele citate de agenția Reuters susţin că anunţul oficial al OMC ar urma să fie făcut la mijlocul lunii octombrie. Aceasta va marca un nou capitol într-o dispută comercială care durează de peste un deceniu cu privire la subvenţionarea producătorilor de avioane Airbus şi Boeing de către autorităţile de la Bruxelles şi Washington.

Decizia de luna trecută a OMC, în beneficiul UE, vine la aproximativ un an după ce instituţia a acordat SUA dreptul de a impune tarife vamale suplimentare pentru produse europene. În toamna anului trecut, Statele Unite au obţinut aprobarea OMC pentru a impune tarife vamale suplimentare pentru produse europene în valoare de 7,5 miliarde dolari, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Uniunea Europeană grupului aeronautic Airbus. Imediat Washingtonul a impus tarife punitive de 10%, ulterior de 15% asupra avioanelor importate din UE şi de 25% asupra altor produse, precum vin, brânzeturi, cafea şi măsline, potrivit unei liste publicate de reprezentantul american al Comerţului.

De peste 10 ani, OMC este arbitrul unei dispute între Boeing şi Airbus, cu privire la subvenţiile acordate de SUA şi Uniunea Europeană pentru industria lor aeronautică.

Americanii nu reacționează încă la noile tarife vamale

În același timp, Robert Lighthizer, reprezentantul american pentru Comerţ (USTR), şi-a exprimat dezamăgirea privind decizia Uniunii Europene de a impune tarife vamale suplimentare pentru produse americane, dar s-a abţinut să anunțe că SUA vor reacţiona cu noi acţiuni.

Luna trecută, Lighthizer avertiza că orice decizie a Bruxelles-ului de a impune tarife vamale suplimentare va forţa SUA să răspundă, dar scurta declaraţie publicată ieri nu conţine o astfel de ameninţare, ci prezintă negocierile dintre cele două părţi pentru rezolvarea îndelungatei dispute.

Leave a Comment