Share
Guvernul pregătește prelungirea stării de alertă. România, pe locul 18 din Europa la rata infectărilor

Guvernul pregătește prelungirea stării de alertă. România, pe locul 18 din Europa la rata infectărilor

Invitat la Camera Deputaților pentru dezbaterea „Ora prim-ministrului”, Ludovic Orban a susținut că România se găseşte pe locul 18 la nivel european în ceea ce priveşte rata infectărilor cu coronavirus.

Primul ministru Ludovic Orban a susținut în fața membrilor Parlamentului că guvernul său pregătește hotărârea de guvern pentru prelungirea stării de alertă. „Nu ne dorim să luăm măsuri care să instituie alte restricţii. Vrem ca situaţia să evolueze în bine, ca numărul de infectări să scadă şi, treptat, pe măsură ce scade rata infectărilor, să revenim, treptat, la o activitate cât mai aproape de normal”, a explicat astăzi premierul.

De asemenea, el a menționat că „decizia de carantinare a unor mari oraşe sau a Capitalei este mai dificil de luat pentru că sunt extrem de multe considerente. Noi nu ne dorim să ajungem aici, obiectivul nostru este acela de a stăvili creşterea numărului de cazuri. De altfel, în Bucureşti a existat o tendinţă ascendentă, dar o tendinţă ascendentă care nu s-a încadrat în specificul marilor metropole din alte ţări europene, unde progresia a fost mai degrabă geometrică”.

România, pe locul 18 la rata infectărilor

Tot la „Ora prim-ministrului”, Ludovic Orban a ținut să explice că „România se găsește astăzi pe locul 18 între ţările europene, având în ultimele 14 zile 484 de îmbolnăviri la 100.000 de locuitori faţă de Cehia – 1.471, Belgia – 1.342, Franţa – 968, Austria – 789, Polonia – 770. Pot să continui lista. Cu toate astea, măsurile pe care le luăm sunt dictate de obligaţia noastră de a apăra sănătatea oamenilor, de a apăra oamenii. Când ai 10.000 de cazuri pe zi nu poţi să te faci că nu vezi, să laşi să treacă lucrurile aşa cum sunt şi să nu iei măsuri care să protejeze sănătatea şi viaţa oamenilor”, a subliniat Ludovic Orban.

Există stocuri suficiente de Remdesivir

Premierul Ludovic Orban a declarat și că luni că, „în ceea ce priveşte achiziţionarea Remdesivir-ului, a existat un acord la nivel european. Pe baza acestui acord, fiecare ţară membră a UE, în baza cotei contractate, a comandat un anumit număr de fiole. Din câte ştiu, pentru octombrie s-au comandat 12.000 de fiole, iar pentru noiembrie alte 14.000. Există, acest medicament există! Spitalele care sunt în lupta anti-COVID transmit necesarul cu o anumită periodicitate, de regulă când se apropie de finalul stocului, către Ministerul Sănătăţii.

„Dacă unii preşedinţi de consilii judeţene spun că nu există Remdesivir ar trebui să vă uitaţi cine sunt aceștia şi dacă nu cumva au altă culoare politică. Ei încearcă să-şi facă campanie. Nu are nicio treabă preşedintele consiliului judeţean cu Remdesivir-ul şi, în general, cu transmiterea medicamentelor pentru tratare. Managementul spitalului (…), în funcţie de estimarea pentru perioada care urmează, trebuie să solicite alocarea cantităţii de care are nevoie”, a explicat Ludovic Orban.

Leave a Comment