Share

Francezii de la Orange preiau 54% din Telekom România pentru 270 mil. euro

Compania franceză Orange cumpără o participație de 54% din acțiunile Telekom România Communications de la OTE DTEGn.DE, divizie a Deutsche Telekom.

Conform Reuters, acordul dintre Orange și Telekom conferă unității românești a Deutsche Telekom o valoare totală de 497 milioane de euro.

În acest context, Orange, cel mai mare grup de telecomunicații din Franța, a fost de acord să plătească OTE OTEr.AT 268 milioane de euro pentru pachetul de control fără datorii, sub rezerva ajustărilor obișnuite la închidere.

OTE, operatorul elen care este deținut și administrat în proporție de 46% de Deutsche Telekom, a menționat că tranzacția ar trebui să fie finalizată în a doua jumătate a anului 2021. OTE își va păstra dreptul de proprietate asupra diviziei de telefonie mobilă a Telekom România.

„Această achiziție este un pas important pentru accelerarea strategiei noastre de convergență în Europa. România este o piață cheie pentru Orange și o poveste de mare succes”, a declarat directorul executiv adjunct al Orange, Mari-Noëlle Jégo-Laveissière.

OTE a căutat să-și cedeze participația la Telekom România pentru a concentra investițiile pe rețelele 5G de nouă generație din Grecia.

„Vânzarea Telekom România este o decizie strategică în contextul priorităților și planurilor de creștere redefinite ale Grupului OTE”, a declarat Michael Tsamaz, președintele executiv al OTE.

„Este un moment important pentru piaţa românească de telecomunicaţii, care va duce la creşterea atractivităţii sale atât în ceea ce priveşte serviciile telecom convergente, cât şi infrastructura de înaltă calitate, sporind în acelaşi timp competiţia. Această tranzacţie va aduce noi oportunităţi pentru dezvoltarea de servicii convergente, cu mai multe beneficii şi o paletă mai largă de opţiuni oferite clienţilor, dar şi pentru dezvoltarea sustenabilă a economiei digitale. Complementaritatea celor două reţele ne va permite să aducem împreună nu doar clienţi şi echipe, ci şi cea mai bună expertiză în ceea ce priveşte calitatea serviciilor şi a unei infrastructuri de reţele fixe şi mobile pregătite pentru provocările viitorului”, a declarat și Liudmila Climoc, CEO Orange România.

Telekom Romania, parte a Deutche Telekom, este prezentă pe piaţa românească din anul 2014, după rebrandingul comun al Romtelecom şi Cosmote România.

Grupul Telekom România a înregistrat venituri consolidate de 228,9 milioane euro în al doilea trimestru din acest an, în scădere cu 1%, faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

În timp ce veniturile totale din servicii fixe s-au ridicat la 121,1 milioane euro, în perioada analizată, în creştere anuală cu 7,2%, pe fondul avansului înregistrat de segmentul ICT, de 25,1%, veniturile totale din servicii mobile au scăzut cu 9,2%, până la 93,8 milioane euro, faţă de trimestrul al doilea din anul anterior.

Orange România a raportat o cifră de afaceri de 1,1 miliarde euro în 2019. Graţie acestei achiziţii, Orange va accelera strategia sa de dezvoltare a serviciilor convergente, care, prin integrarea reţelei fixe a TKR, va consolida infrastructura sa convergentă de comunicaţii, ce va deservi pieţele B2C, B2B şi IT&C.

Citește și:

Leave a Comment