Share
Cetățeanul turmentat, ediția americană

Cetățeanul turmentat, ediția americană

Credeam că ultima dezbatere pentru alegerile prezidențiale ale celei mai puternice națiuni a lumii are să mă învețe ceva important. Speram la o oră jumătate de claritate, dar nu a fost să fie.

Organizată original, prin oprirea sunetului microfonului candidatului care depășește  timpul de dezbatere alocat, dezbaterea oglindește ruptura teribilă între două Americi. Din afară, am crezut ca America e divizată doar între cei care își asumă măsuri concrete anti-pandemie, sunt raționali și participă la efortul comun de prevenție și tabăra opusă, care ignoră pericolul și nu își asumă consecințele blocajului sistemului sanitar. Dar sunt multe straturi de opoziție între straturile societății americane, așa cum se întâmplă și la noi.

Trump utilizează mesaje scurte, sare din idee în idee, pe când Biden apelează la rațiune și își repetă mesajele-cheie. Actualul președinte menționează fără să clipească 3 termene diferite la care vaccinul cel mai așteptat pe plan mondial ar fi disponibil și menționează armata drept metodă de distribuție către populație. Contracandidatul mitraliază cu cifrele reale despre numărul de decese din S.U.A., starea economiei și insistă asupra necesității unui plan concret de acțiune.

În ceea ce privește combaterea virusului, Trump puncteză relaxat că trebuie să învățăm să trăim cu el, iar Biden insistă că fără implicare, lucrurile se vor înrăutăți.

Trump își acuză adversarul că este plătit de China, iar Biden punctează că președintele american are deschise conturi de afaceri fix în această țară. În ceea ce privește relația cu Rusia, Trump pretinde că oponentul său a primit 3,5 milioane de dolari drept mită, iar din replică aflăm că acuzația nu este fondată și că președintele nu și-a făcut publică niciodată declarația de avere.

Sistemul american de sănătate este bazat pe contribuții private, iar Trump îl acuză pe Biden că vrea să lanseze un plan “socialist”, care de fapt democratizează accesul la asigurări medicale celor care nu au mijloace materiale.

La granița cu Mexicul, 500 de copii sunt despărțiți de familiile lor. Președintele explică detașat că toți au fost aduși în State de coioți și traficanți, iar Biden insistă că au ajuns pe teritoriu american împreună cu părinții și au fost separați cu forța.

Biden aduce argumente și pentru creșterea salariului minim pe oră la 15 dolari, iar Trump îi răspunde că această măsură i-ar falimenta pe întreprinzători.

În ceea ce privește egalitatea de rasă, Trump ne spune că de la Abraham Lincoln, nimeni nu a făcut atât de multe lucruri pentru populația de culoare ca el însuși. Moderatorul îi aduce aminte declarațiile publice șocante pe care le-a făcut despre mișcarea #BlackLivesMatter și despre faptul că i-a încurajat pe extremiștii de extremă dreaptă.

Încălzirea globală reprezintă un punct important în platforma lui Biden, dar toate ideile îi sunt răstălmacite.

La sfârșit, Trump descrie un fel de apocalipsă care se va vărsa asupra Amercii, cu șomaj și inflație ridicată, pentru că oponentul lui va crește taxele. Încheierea lui Biden e echilibrată, vorbește despre decență și respect. Dacă cetățeanul turmentat ar avea pașaport american, Caragiale ar trebui să se reprofileze și să lanseze un hit hip-hop cu titlul “Eu cu cine votez?”. Good luck, America, you really need it!

Leave a Comment