Share
Guvernul pregătește prelungirea stării de alertă

Guvernul pregătește prelungirea stării de alertă

Oficialii de la palatul Victoria decid astăzi prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile. Evenimente private vor fi interzise.

Ca urmare a hotărârii de ieri a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), în ședința de astăzi guvernul va decide dacă prelungește sau nu starea de alertă cu 30 de zile, începând din 15 octombrie.

Hotărârea CNSU prevede că purtarea măştii va deveni obligatorie în toate spaţiile deschise în zonele în care incidenţa infectărilor cu noul coronavirus depăşeşte trei persoane la o mie de locuitori.

Totodată, se propune ca evenimente private precum nunţile, botezurile, aniversările, mesele festive în spaţii deschise, precum şi în spaţii închise să fie interzise până când va scădea numărul de persoane infectate cu noul coronavirus.

În ce priveşte programul teatrelor, cinematografelor, sălilor de spectacole, restaurantelor, cafenelelor, în şedinţa CNSU s-a decis că acolo unde incidenţa infectărilor cu noul coronavirus este sub sau egală cu 1,5 la mie, acestea vor funcţiona cu capacitatea de 50%.

Pe timpul stării de alertă se interzic, din nou, evenimentele private

Aseară secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a anunțat că evenimente private precum nunţile, botezurile, aniversările, mesele festive în spaţii deschise, precum şi în spaţii închise vor fi interzise până când va scădea numărul de persoane infectate.

„Botezul de la biserică nu este inclus aici. Acolo se face şi se face cu un număr limitat de oameni. Dacă nu mă înşel este de 16 persoane. Vorbim aici de festivităţi, de mese festive, de botezuri, dar în afara lăcaşelor de cult”, a explicat Raed Arafat.

Referindu-se la programul teatrelor, cinematografelor, sălilor de spectacole, restaurantelor, cafenelelor, el a precizat că „atunci când incidenţa depăşeşte 1,5 la mie şi este până la 3 la mie, vor funcţiona cu capacitate de 50%, iar programul va fi redus până la ora 23.00. Atunci când incidenţa depăşeşte 3 la mie, activitatea va fi sistată”, a precizat şeful DSU.

În ceea ce priveşte hotelurile, când incidenţa cazurilor este peste 3 la mia de locuitori, acestea vor putea servi numai persoanele care sunt cazate.

Școlile rămân în funcțiune

Și preşedintele Klaus Iohannis a avut aseară o declarație pe această temă, el menționând că trebuie evitate știrile „panicarde şi descrierea unor situaţii extreme, care, sigur, teoretic, sunt posibile”.

„Eu cred că autorităţile trebuie să încerce să menţină şcoala în funcţiune atât de mult cât se poate. Sigur, în măsura în care numărul de bolnavi creşte peste o anumită limită, se va trece la învăţământ online, dar nu peste tot şi nu dintr-o dată”, a spus Klaus Iohannis

Şeful statului a susţinut și că „nu am ajuns încă într-o situaţie critică. În ce priveşte locurile de la terapie intensivă, în continuare se extind aceste facilităţi. Este însă clar că în acest moment trebuie să luăm măsuri mai hotărâte dacă vrem să încetinim răspândirea acestei pandemii”.

Leave a Comment