Share
14.000 de IMM-uri înscrise pentru cei 2.000 de euro acordați de stat companiilor afectate de pandemie

14.000 de IMM-uri înscrise pentru cei 2.000 de euro acordați de stat companiilor afectate de pandemie

Demarat luni dimineață, programul de microgranturi de 2.000 de euro dedicat MM-urilor care nu au salariaţi a adunat până astăzi circa 14.000 de solicitări. Ministrul Economiei anunță că programul ar putea fi prelungit.

Conform ministrului Economiei, Virgil Popescu, luni a fost demarată schema de microgranturi de 2.000 de euro (…) pentru IMM-urile care nu au salariaţi. Până la această oră sunt înscrise 14.328 de microîntreprinderi, de IMM-uri. Dintr-un total de maxim 50.000. Avem un buget de 100 de milioane de euro pentru această schemă, practic 50.000 de companii. Apelul se închide în mod normal vineri, 16 octombrie. Dacă nu se vor ocupa toate aceste locuri îl vom prelungi cu încă o săptămână, până se ocupă toate cele 50.000”.

Așa cum a anunțat LifeNews încă din prima zi a acestei săptămâni, firmele mici care au fost afectate de pandemie se pot înscrie, în Programul operaţional Competitivitate 2014 – 2020 completând formularul disponibil la adresa granturi.imm.gov.ro

De altfel, Liviu Rogojinaru, secretar de stat din Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri confirmase de săptămâna trecută că că programul prin care vor fi acordaţi 2.000 de euro firmelor va demara luni, 12 octombrie.

Guvernul a aprobat pe 31 iulie OUG 130/2020 privind acordarea unor granturi totale de un miliard de euro pentru firmele afectate de criza generată de pandemie. Sumele din Program provin din fonduri externe nerambursabile aferente Programului operaţional Competitivitate 2014-2020.

O nouă schemă de ajutor începe săptămâna viitoare

Liviu Rogojinaru a explicat tot săptămna trecută că „al doilea program va începe, probabil, pe 19 octombrie, iar al treilea mai durează trei săptămâni. Nu că nu vrem să-l deschidem, dar ţine strict de posibilitate tehnică. STS-ul munceşte 16 ore pe zi, fără sâmbătă, fără duminică, dar tot mai au nevoie de două – trei săptămâni până să-l definitiveze”.

Acum, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a confirmat că „săptămâna viitoare ne dorim să dăm drumul scheme de capital de lucru. Vă spun sincer, mi-aş fi dorit să dăm drumul la schema de investiţii înainte, dar mai sunt nişte reglaje de făcut. Săptămâna viitoare nu vom mai aştepta. Vom începe cu schema de capital de lucru, după care, după încă o săptămână, schema de de investiţii. Practic, până la sfârşitul lunii octombrie vom avea toate schemele funcționale. Pentru investiţii vom avea apel deschis 30 de zile pentru depunere de proiecte, după care va fi evaluarea. Principiul primul venit, primul servit este doar la schema 1 şi 2”.

Citește și:

Leave a Comment