Share
Disensiuni între Rusia și SUA cu privire la viitoarea stație spațială Lunar Gateway

Disensiuni între Rusia și SUA cu privire la viitoarea stație spațială Lunar Gateway

Șansele ca stația spațială Lunar Gateway să fie construită printr-o colaborare între Rusia și SUA par tot mai mici.

Participarea Rusiei la proiectul Lunar Gateway, stația spațială care va fi amplasată în apropierea satelitului natural al Pământului pentru a susține revenirea oamenilor pe Lună, devine o misiune imposibilă. Oficialii ruși acuză Statele Unoite că întregul proiect este „mult centrat pe americani”.

În ciuda colaborării îndelungate în proiecte spațiale, disensiunile dintre Rusia și SUA în această privință par tot mai mari și mai greu de depășit. În acest context, participarea Rusiei la viitoara staţie ce va fi construită pe orbita Lunii şi pe care Statele Unite doresc să o asambleze începând din 2023 este tot mai îndepărtată.

Dmitri Rogozin, directorul Roscosmos – agenţia spaţială rusă, a subliniat cu ocazia celui de-al 71-lea Congres Internaţional Astronautic, care a început luni în format virtual, că actuala Stație Spațială Internațională (ISS), construită majoritar de cele două naţiuni şi ocupată în permanenţă de astronauţi ruşi şi americani începând din anul 2000, era „cu adevărat un proiect internaţional”.

Roscosmos şi NASA administrează staţia împreună, astronauţii americani ajung la bordul staţiei orbitale începând din 2011 cu ajutorul navetelor ruseşti, iar cele două agenţii spaţiale se mândresc cu faptul că şi-au continuat cooperarea ştiinţifică, departe de diferendele geopolitice pe care ţările lor le au la nivel terestru.

Însă ISS, proiect la care alături de Rusia și SUA participă și UE, Canada şi Japonia, se apropie de sfârşitul ciclului său de funcţionare, prelungit până în anul 2030, iar NASA şi-a lansat unilateral programul său lunar, fără consultări prealabile cu partenerii ei istorici din domeniul spaţial.

„Din punctul nostru de vedere, Lunar Gateway, în forma ei actuală, este prea mult centrată pe americani”, a declarat Dmitri Rogozin. Oficialul rus a confirmat apoi că este „probabil” ca Rusia „să nu participe pe scară largă” la acest proiect.

Proiectul Lunar Gateway are ca obiectiv asistarea astronauţilor americani în tentativa lor de a reveni pe Lună începând din anul 2024 și face parte din programul „Artemis”. Pronind de la un „simplu” modul locuibil temporar, staţia lunară va fi extinsă ulterior cu noi laboratoare.

NASA continuă să afirme că proiectul are o vocaţie internaţională şi caută să atragă şi alte agenţii spaţiale. Până acum, state precum Canada, Japonia şi Italia au semnat acorduri de cooperare cu programul Artemis.

Citește și:

Leave a Comment