Share
Citesc, gândesc, votez

Citesc, gândesc, votez

Tulbure e comunicarea dintre oameni în această perioadă. Peste statisticile îmbolnăvirilor în creștere și degringolada începerii anului școlar țâșnesc rafale de invective adresate candidaților politici de către echipele de comunicare adverse.

Campania electorală se încheie pe 26 septembrie, la ora 7:00. Până atunci, vom fi bombardați accelerat cu promisiuni fără nicio șansă de materializare și cu dezvăluiri suculente despre politicienii care au intrat în cursa alegerilor locale. Ca în orice exercițiu la care am asistat și cu alte ocazii, armele ascunse ale luptei pentru putere vor deveni extrem de ascuțite.

Cum ne putem proteja mintea de gunoiul special pregătit pentru ultima săptămână de campanie? Răspunsul e extrem de simplu: trebuie să gândim înainte de a transmite mai departe informațiile peste care dăm aparent întâmplător. Iată câteva sugestii de igienă anti-manipulare:

  • Dacă unui candidat i se atribuie un citat sau o situație care ni se par neobișnuite, putem găsi în online interviul original pe care l-a acordat. Ne putem lămuri singuri dacă a făcut sau nu o anumită declarație și mai ales când a făcut-o. Asocierea dintre o declarație veche și un context actual înseamnă că cineva depune energie să fabrice o non-informație. Ar fi de dorit să avem puterea de a discerne să nu transmitem mai departe o minciună.
  • Un politician nu este prin excelență un comunicator perfect și nici vreun actor de film cu siluetă de invidiat. Ar fi bine să îi studiem profilul și ce contribuție poate să aducă, la pachet cu cât de bine face față presiunii mediatice. Doar oratorul perfect, cu un răspuns extraordinar la toate întrebările nu este decât o formă fără fond cu acces la putere.
  • Dacă ne-am format o opinie și vrem să aflăm mai multe despre un viitor posibil primar, e interesant de urmărit comentariile oponenților lui din mediul digital și de făcut o analiză a postacilor care îl atacă repetitiv. Ne putem da seama de investiția pe care tabăra adversă o alocă în luptă și ne putem amuza puțin.
  • Să ne bucurăm când aflăm bucăți de adevăr. A-ți expune ideile argumentat denotă respect față de alegători și față de funcția pe care te străduiești să o câștigi. A fi grosolan, a arunca invective sau amenințări spun multe despre politicienii care ne vor voturile. Să nu uităm aceste episoade în care posibilii aleși își arată adevărata față și să le mulțumim că ne-au oferit o șansă de edificare.
  • Să ne aducem aminte de experiențele esențiale de dinainte de alegeri. Am avut apă caldă? A funcționat deszăpezirea? Avem un oraș poluat? Avem spitale care funcționează? Răspunsurile pe care ni le dăm singuri sunt cele care contează, cu tot valul de realizări mărețe trâmbițate pe la stațiile TV, tot pe banii noștri.

Să avem mai mare grijă de noi, pentru următorii 4 ani. E puțin probabil ca alții să facă lucrul acesta în locul nostru.

Leave a Comment