Share
Muzica hip-hop și politica

Muzica hip-hop și politica

Peste ocean, alegerile prezidențiale intră în faza YouTube. Cardi B, cu o comunitate mai mare decât populația Greciei, îl intervievează pe Joe Biden și vrea răspunsuri sincere și clare.

Cardi nu are nevoie de mesaje de încurajare goale de conținut, ci de un plan concret de redresare, cu termene clare. Pentru fanii ei, își dorește lucruri palpabile: asistență medicală gratuită, învățământ universitar fără taxe și un sistem judiciar care să funcționeze la fel pentru toți cetățenii. Politicianul de 77 de ani, care de dragul audienței e îmbrăcat într-o ținută lejeră și se prezintă drept Joey B, îi răspunde că la alegerile trecute, dacă tinerii între 18 și 24 de ani ar fi votat în aceeași măsură ca alegătorii mai în vârstă, cele 5,2 milioane de voturi în plus ar fi schimbat soarta țării. Și insistă asupra importanței votului, iar Cardi îl aprobă, un semnal bun pentru milioanele ei de urmăritori.

Ca și în melodiile rap pe care le compune, Cardi are un discurs condimentat cu sunetul “prrrrr”, dar știe exact ce vrea să afle de la viitorul posibil președinte și insistă – oamenii au nevoie de asistență medicală, ce e de făcut? Doar că nu primește niciun răspuns la interogația ei, ci un tur prin toate mesajele de campanie, amestecat cu o lecție de istorie frumos redată. La sfârșitul interviului, “Joe” îi oferă totuși asigurarea că studenții ale căror familii câștigă anual mai puțin de 125.000 USD vor avea acces la învățământ universitar gratuit, iar fondurile vor fi asigurate din taxarea corporațiilor, care nu ar trebui să plătească un impozit mai mic de 15%, cu o promisiune fermă. Prrrr.

Dragă Cardi B crescută în Bronx, care ai suferit de foame în timpul facultății pe care nu ai mai finalizat-o, ești puternică. Un like de la mine pe YouTube, dar nu pentru ultimul tău hit, unde apari cu un coc ciudat peste un fundal roz-bombon, scoți limba, ai versuri de nereprodus și porți niște cercei aurii oribili. Like pentru curajul tău de a fi autentică. Și în cazul României, tinerii ar trebui să fie o miză importantă pentru candidații politici. Când nu vin la vot, generațiile digitale sunt acuzate de indiferență, lipsă de patriotism și o lipsă de legătură cu lumea reală. Digitalii nu primesc însă răspunsuri clare la întrebările lor, pentru că nicio platformă politică nu își asumă termene clare și proiecte concrete. Nu există situații ideale, toate planurile se pot schimba fără preaviz, dar e greu de găsit în promisiunile de partid o linie consecventă, urmărită până la capăt, cu asumarea responsabilității. Brambureala are multe avantaje în politică, dar și inconvenientul că e evidentă. În toamnă să nu ne așteptăm ca prea mulți tineri să voteze. Nimeni nu și-a asumat vreun mesaj clar pentru ei.

Leave a Comment