Share
Epic Games, dezvoltatorul Fortnite, dă în judecată gigantul Apple

Epic Games, dezvoltatorul Fortnite, dă în judecată gigantul Apple

Dezvoltatorul jocului video Fortnite, compania Epic Games, a intentat un proces împotriva Apple, companie pe care o acuză de abuz de poziţie dominantă în App Store.

Apple se comportă într-o manieră „anticoncurenţială”, au menționat, conform AFP, reprezentanții Epic Games. Ei care contestă comisionul de 30% perceput pentru tranzacţiile între consumatori şi aplicaţii din App Store, magazinul de aplicaţii mobile al producătorului iPhone.

Gigantul din California a retras recent din magazinul său online jocul care se bucură de succes la nivel mondial, după ce Epic Games a instalat o metodă de plată ce permite jucătorilor să economisească bani ocolind sistemul App Store.

„Astăzi, Epic Games a luat decizia nefericită de a încălca regulile App Store, aplicate tuturor dezvoltatorilor şi concepute pentru a menţine magazinul în siguranţă pentru utilizatorii noştri”, a transmis Apple pentru AFP. „Ca urmare, Fortnite a fost eliminat din magazin”, a adăugat compania.

Apple se află în colimatorul a numeroşi regulatori şi dezvoltatori de aplicaţii care contestă dominaţia companiei în App Store, un pas necesar pentru descărcarea aplicaţiilor pe dispozitivele sale populare, de la smartphone-uri la tablete.

„Apple a devenit ceea ce critica odată. Monstrul care vrea să controleze pieţele, să blocheze concurenţa şi să înăbuşească inovaţia”, se detaliază în plângere.

Fanii Fortnite care folosesc dispozitive Apple vor avea posibilitatea de a utiliza în continuare jocul, dar nu vor mai primi actualizări, care trec prin App Store.

Apple s-a apărat împotriva atacurilor similare din trecut explicând că aceste comisioane sunt utilizate pentru a proteja aplicaţiile şi utilizatorii acestora de hackeri şi escrocherii. Procentajul său poate scădea la 15% din al doilea an de abonament.

Gigantul din Silicon Valley a spus că este „bucuros” că Epic Games „a clădit un asemenea succes” în App Store, dar „faptul că acum interesele lor îi determină să solicite un aranjament special nu schimbă cu nimic faptul că aceste reguli ajută la asigurarea unei infrastructuri corecte pentru dezvoltatori şi sigure pentru toţi utilizatorii”.

Aproximativ 350 de milioane de persoane au jucat Fortnite după 2017, anul în care acest joc de supravieţuire a devenit o vedetă în competiţiile e-sport.

Epic Games a solicitat instanţei să forţeze Apple să-şi schimbe regulile pentru toţi dezvoltatorii de aplicaţii. „Apple impune restricţii nerezonabile şi ilegale pentru monopolizarea celor două pieţe”, se menţionează în plângere.

Potrivit agenţiei germane DPA, dezvoltatorul Fortnite a lansat acţiuni în justiţie şi împotriva Google, care a urmat exemplul Apple şi a retras jocul din magazinul său de aplicaţii, deşi utilizatorii Android pot încă accesa jocul prin lansatorul Epic Games.

Leave a Comment