Share
Economia românească, declin mai accentuat decât cel din Germania sau Suedia, dar mai mic decât procentele raporte de SUA, Marea Britanie sau Italia

Economia românească, declin mai accentuat decât cel din Germania sau Suedia, dar mai mic decât procentele raporte de SUA, Marea Britanie sau Italia

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că economia României a consemnat un declin de 12,3% în trimestrul doi al acestui an comparativ cu primul trimestru.

Faţă de același trimestru din 2019 scăderea Produsului Intern Brut a fost de 10,5%, atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier.

În primele şase luni ale acestui an, economia României a scăzut cu 3,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe serie ajustată sezonier, şi cu 4,7% pe serie brută.

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, a anunţat aseară că şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit estimările referitoare la evoluţia economiei în acest an, astfel că în prezent instituţia estimează o contracţie în creştere la 3,8%, faţă de 1,8% anterior.

Conform previziunilor economice din vara acestui an, publicate de Comisia Europeană, PIB-ul României va înregistra o scădere semnificativă, de 6%, în 2020, un nivel similar cu cel previzionat în mai de Executivul comunitar.

Pentru 2021, CE estimează un avans al PIB-ului României de 4%, faţă de o creştere de 4,2% prognozată în mai.

Riscurile la adresa perspectivelor de creştere ar putea fi revizuite în sens negativ, avertizează Comisia Europeană. Un al doilea val de infecţii în România sau la unul dintre principalii parteneri comerciali ai săi ar putea întârzia redresarea economiei. În plus, un factor important este modul în care autorităţile rezolvă temerile privind traiectoria fiscală de dinainte de pandemie, care, dacă nu va fi rezolvată, ar putea afecta în cele din urmă încrederea investitorilor, ar putea duce la costuri de finanţare mai ridicate şi la o creştere mai lentă, se arată în raportul publicat de Comisia Europeană.

Scăderi mai mici în Germania sau Suedia

În același timp, economia Germaniei s-a contractat cu 10,1% în trimestrul doi din 2020, după o scădere de 2,2% în precedentele trei luni, cel mai sever declin înregistrat vreodată, determinat de colapsul cheltuielilor gospodăriilor, investiţiilor companiilor şi exporturilor.

„Este cel mai semnificativ recul de când se publică datele statistice privind evoluţia trimestrială a PIB-ului Germaniei, în 1970”, a menționat Oficiul federal de statistică (Destatis).

În ritm anual, cea mai mare economie europeană s-a contractat cu 11,7% în trimestrul doi din 2020, faţă de perioada similară din 2019. Analiştii se aşteptau la o scădere a PIB-ului Germaniei de 9% în ritm trimestrial şi de 11,3% în ritm anual.

Cel mai sever declin anual al economiei germane, de 7,9%, fusese raportat în trimestrul doi din 2009, în perioada de vârf a crizei financiare globale.

Și Suedia a înregistrat un declin record, de 8,6%, în trimestrul doi din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, pe fondul efectelor pandemiei.

Este cea mai mare scădere trimestrială a PIB-ului de când a început publicarea acestor date, respectiv 1980, şi vine în urma declinului exporturilor şi a cheltuielilor de consum ale gospodăriilor, au precizat autorităţile de la Stockholm.

Spre deosebire de alte ţări europene, Suedia nu a impus niciodată măsuri de carantină populaţiei şi s-a remarcat prin strategia sa laxă în faţa coronavirusului, care a presupus menţinerea deschisă a şcolilor pentru copiii cu vârste sub 16 ani, precum şi a cafenelelor, barurilor şi restaurantelor.

Economia SUA, cel mai sever declin de la Marea Recesiune

Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere Departamentul american al Comerţului a publicat un raport în care se arată că PIB-ul SUA a scăzut în ritm anual cu 32,9% în perioada aprilie-iunie 2020, cea mai semnificativă scădere de când instituția a început publicarea datelor, în 1947.

Scăderea PIB-ului este mai mult decât triplă faţă de precedentul declin record, de 10%, înregistrat în trimestrul doi din 1958. În primul trimestru din acest an, PIB-ul SUA a scăzut în ritm anual cu 5%.

De asemenea, comparativ cu perioada ianuarie – martie 2020, economia americană s-a contractat cu 10% în trimestrul doi din 2020.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un declin anual de 34,1% al PIB-ului SUA în perioada aprilie – iunie 2020.

Conform Reuters, și economia britanică s-a contractat cu un nivel record, 20,4%, în trimestrul doi din 2020. Conform datelor Oficiului Naţional de Statistică britanic, economia a intrat în recesiune în trimestrul doi din 2020. În primul trimestru din 2020 PIB-ul Marii Britanii s-a contractat cu 2,2%.

Situația din Italia este apropiată de cea din România. PIB-ul Italiei s-a contractat cu 12,4% în trimestrul doi din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, fiind afectate toate segmentele economiei.

Declinul trimestrial al PIB-ului „este fără precedent”, a arătat Institutul Naţional de Statistică (Istat).

În ritm anual, a treia economie a zonei euro s-a contractat cu 17,3% în trimestrul doi din 2020. Analiştii se aşteptau la o scădere a PIB-ului Italiei de 15% în ritm trimestrial şi de 18,7% în ritm anual.

De asemenea, Istat a revizuit datele din primul trimestru, când economia a înregistrat un declin de 5,4% în ritm trimestrial şi de 5,5% în ritm anual, faţă de o scădere de 5,3% şi, respectiv, de 5,4%, previzionate iniţial.

Leave a Comment