Share
Nouă ciocnire a giganților. Apple și Irlanda se luptă cu Comisia Europeană pentru 13 miliarde de euro

Nouă ciocnire a giganților. Apple și Irlanda se luptă cu Comisia Europeană pentru 13 miliarde de euro

Astăzi este așteptată o soluție a celei de-a doua instanțe judecătorești din Europa cu privire la decizia Comisiei Europene de a solicita gigantului Apple să ramburseze Irlandei facilităţi fiscale în valoare de aproximativ 13 miliarde de euro.

Acest nou episod dintr-o luptă îndelungată între Comisia Europeană, pe deoparte, și Apple și Irlanda de ceaalaltă va fi urmat, în urma oricărui rezultat, de un nou proces la Curtea Europeană de Justiție, ultima instanță care se poate pronunța în acest proces.

Deocamdată, decizia care va fi anunţată în cursul acestei dimineţi de Tribunalul General al Uniunii Europene este una foarte aşteptată şi vine înaintea unei alte decizii într-un dosar tot atât de sensibil, care vizează de data aceasta Facebook şi transferul de date personale ale unor cetățeni europeni spre restul lumii.

Divizia Apple din Irlanda, favorizată de taxe reduse

Dosarul care vizează Apple are la bază o decizie a comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, în prezent vicepreşedinte al Comisiei Europene, care, pe 30 august 2016 a decis să amendeze Apple pentru tratamentul fiscal preferenţial de care a beneficiat din partea Irlandei. Potrivit unei anchete a Executivului comunitar, în perioada cuprinsă între 2003 şi 2014, Apple a repatriat în Irlanda totalitatea veniturilor generate în Europa (precum şi cele din Africa, Orientul Mijlociu şi India) deoarece grupul american a beneficiat de un tratament fiscal favorabil graţie unui acord special convenit cu autorităţile de la Dublin.

Acordul cu autorităţile irlandeze a permis Apple să evite plata majorităţii impozitelor pe care ar fi trebuit să le achite în acea perioadă, adică aproximativ 13 miliarde de euro potrivit calculelor Comisiei. În opinia Bruxellesului acest avantaj constituie un „ajutor de stat ilegal”, care a defavorizat alte companii care au avut condiţii mai puţin favorabile.

În schimb, pentru autorităţile de la Dublin nu este vorba de nimic ilegal. Cunoscută pentru poziţia sa „pro-business”, Irlanda a atras numeroase multinaţionale, care au generat numeroase locuri de muncă în insulă, graţie unui sistem fiscal foarte avantajos.

Irlanda, interesată de atragerea multinaționalelor

Din acest motiv atât Irlanda cât şi Apple au făcut recurs la decizia Bruxelles-ului. „Comisia Europeană şi-a depăşit puterile şi a violat suveranitatea irlandeză” în ceea ce priveşte impozitele pentru companii, au afirmat autorităţile de la Dublin. La rândul său, directorul Apple, Tim Cook, a calificat această afacere drept o „tâmpenie politică”.

Indiferent care va fi decizia anunţată miercuri, este previzibil un recurs. „Cred că va fi o etapă intermediară, desigur importantă, dar cu siguranţă nu va sfârşitul poveştii”, a declarat Alfonso Lamadrid, un avocat specializat în dosare de concurenţă la cabinetul Garrigues din Bruxelles.

Pentru Margrethe Vestager, această decizie constitue un nou test al politicii sale care vizează o serie de multinaţionale care în trecut au beneficiat de un tratament fiscal considerat mult prea favorabil. Iar dosarul Apple intervine într-un context special în care mai multe state europene, printre care şi Franţa, vor să ajungă la o mai bună impozitare a giganţilor din sectorul digital, în toate ţările unde aceste companii îşi realizează profiturile.

Nici poziția guvernului irlandez nu este una ușoară. Orice rezultat ar avea acest proces, opoziția va acuza fie protejarea unor giganți și încasările reduse ale bugetului de stat, fie pierderea unor viitoare investiții majore.

Cazurile al căror rezultat este așteptat astăzi sunt T-778/16 – Irlanda împotriva CE și T-892/16 – Apple Sales International și Apple Operations Europe împotriva CE.

Citește și:

Leave a Comment