Share
Până la criză, să ne bronzăm puțin

Până la criză, să ne bronzăm puțin

După o perioadă în care amenzile au fost convingătoare pentru respectarea măsurilor de prevenție, românii se grăbesc să recupereze timpul în care au pretins că le pasă de sănătatea celor din jur.

Acum fiecare e pe cont propriu, mesajele despre izbucnirea unui val abrupt de îmbolnăviri nu mai au nicio eficiență. În mediul digital apar imagini de la bairamuri de la mare, cu mase de oameni care nu respectă nicio regulă de distanțare, la care participă vedete TV. În plus, informațiile factuale despre pandemie sunt isteric contestate de către o tabără care a primit și un nume – “conspiraționiștii”. Deși loviți de o suferință care ar fi trebuit să ne unească eforturile, suntem divizați, neîncrezători în noi înșine și în semenii noștri. Avem toate șansele ca degringolada rezumată cu cifre mari de infecții să ne propulseze nefericit pe lista țărilor roșii, ai căror cetățeni nu mai au dreptul să depășească granițele naționale.

Istoviți de atâtea mesaje negative, cu familiile înghesuite în mașini, românii au pornit fie către plaje însorite din alte țări, fie spre litoralul nostru, unde s-au instalat prosop peste prosop. Criza economică care zumzăie ca un zgomot de fond nu pare să îi apese, important e să îi prindă bronzați și relaxați. Perspectiva de a ajunge în izolare sau la spital, după atâta înghesuială, e absolut neinteresantă.

Pe termen scurt, doar partidele politice par că știu ce urmăresc: puterea, pentru care se luptă cu mesaje atent construite. Au parte de cel mai fertil context pentru a nu-și asuma nimic concret, pentru că trăim oricum timpuri incerte și pentru că responsabilizarea și disciplina nu sunt cool pe Facebook.

Cine să ne pregătească pentru perioada de după alegeri, când vom avea o radiografie dură a deficitului bugetar, un milion de șomeri, nicio soluție rapidă în lupta cu pandemia și o listă de decese? Răspunsul îl știm cu toții, l-am încercat la fiecare ciclu electoral. Mai bine ne bronzăm, până atunci. 

Leave a Comment