Share
Vară atipică: Managerii estimează o creştere a activităţii în construcţii şi comerţ

Vară atipică: Managerii estimează o creştere a activităţii în construcţii şi comerţ

Efectele pandemiei au transformat vara anului 2020 într-una atipică. Lunile care în alți ani erau rezervate concediilor sunt considerate acum „de creștere”.

În fiecare vară, iulie și august erau rezervate concediilor, iar managerii le considerau luni „moarte” în care activitatea se desfășura în ritm relaxat doar pentru a asigura continuitatea până la venirea toamnei. Ei bine, anul 2020 se anunță complet diferit din acest punct de vedere, mulți dintre șefii companiilor mizând pe o creștere a activității pentru a recupera pierderile din lunile anterioare.

Conform Institutul Naţional de Statistică (INS), pentru perioada iulie – august managerii estimează o creştere a activităţii în construcţii care va genera și o majorare moderată a numărului de salariaţi. De asemenea, în comerțul cu amânuntul este așteptată o amplificare a afacerilor coroborată și ea cu o majorare a numărului de angajați dar și cu o creștere a prețurilor din domeniu.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului se va înregistra cea mai mare creştere (sold conjunctural +86%), urmată de activitatea de fabricare a băuturilor (sold conjunctural +53%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -15% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

Potrivit estimărilor din luna iunie 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +28%). Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +10%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +18%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +6%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +23%).

Conform estimărilor din luna iunie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%). În sectorul de servicii se estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere (sold conjunctural -16%).

INS menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Leave a Comment