Share
Cum ne mințim singuri

Cum ne mințim singuri

Institutul Național de Statistică a publicat rata locuințelor conectate la sistemele de canalizare în 2019: 54,2%.

Ca orice pondere, include niveluri diferite, de la 87,2% în București-Ilfov la aproximativ 37% în sudul și nord-estul țării noastre. Tragică e însă repartiția între rural și urban. La sate, doar 11,3% din populație are acces la servicii de canalizare, adică 1.012.315 de persoane, mai puțin de jumătate din locuitorii capitalei.

Si atunci cât de des se pot spăla oamenii pe mâini fără să facă un efort deosebit, câți au acces la dezinfectant sau la măști, mai ales în mediul rural? Realitatea sărăciei și uneori a ignoranței, negarea pandemiei de către cei care au stat izolați doar de teama amenzilor se regăsesc din păcate la unitățile de primiri urgențe, unde personalul medical e strivit de valul îmbolnăvirilor. Când credeam că am aplatizat curba, spitalele au început să se aglomereze cu pacienți care acuză simptomele noului virus.

În același timp, pe români i-a lovit dorul colectiv de mare și în amintirea vacanțelor de altă dată se înghesuie prosop lângă prosop la sfârșit de săptămână. Puhoiul doritorilor să își trăiască viața cu intensitate nu ține cont de nicio regulă de distanțare, ceea ce va duce la o continua supra-aglomerare a facilităților medicale în săptămânile care urmează.

Acum e momentul unei schimbări de atitudine și de comunicare. Să nu ne mințim singuri: statisticile zilnice cu numărul crescut de îmbolnăviri nu mai au efect. Prin repetarea unui singur tip de mesaj, s-a creat un fenomen de orbire în masa. Oamenii aleg să nu mai vadă realitatea și să își reconstruiesc obiceiuri la care cred ca au dreptul, deși se pun singuri în pericol. E o agresivitate pasivă și negare în atitudinea multora, suprapusă peste teama deteriorării situației economice.

Din păcate, puținele resurse de solidaritate pe care le avem ca națiune încep să se dizolve. Ca rezervorul de bunăvoință al românilor să se poată completa, e nevoie în primul rând de exemplele pozitive ale unor oameni obișnuiți care s-au vindecat, de coerență și asumarea măsurilor de prevenție chiar de către cei care le-au generat.

Leave a Comment