Share
Prima femeie-comandant de aeronavă Heavy Airlift Wing din Europa este o româncă

Prima femeie-comandant de aeronavă Heavy Airlift Wing din Europa este o româncă

Românca Simona Măierean a devenit de ieri prima femeie din Europa care a obţinut certificarea de pilot comandant de aeronavă din Grupul de Transport Aerian Strategic al SAC.

Românca locotenent-comandor Simona Maierean, pilot pe aeronave de transport C-17 Globemaster III în cadrul Unităţii Multinaţionale de Transport Strategic (Strategic Aircraft Capability – SAC) din Baza Aeriană Papa din Ungaria, a devenit prima femeie din Europa care a obţinut certificarea de pilot comandant de aeronavă din Grupul de Transport Aerian Strategic al SAC.

Conform MAoN, la doar 24 de ani, Simona Măierean a devenit prima femeie – pilot de avion de vânătoare din România şi la 33 de ani – copilot pe aeronave C-17 Globemaster în cadrul Strategic Aircraft Capability la baza din Ungaria.

În urmă cu două luni s-a aflat la manşa aeronavei C-17 Globemaster şi, după o misiune care a presupus aproximativ 40 de ore de zbor, a adus în ţară 100.000 de combinezoane de protecţie din Coreea de Sud.

„Trebuie să ştii ce vrei şi să-ţi asumi toate deciziile pe care le iei, să nu te opreşti la primul obstacol. În momentul în care ai un vis, îţi evaluezi realistic posibilităţile, îţi asculţi vocea interioară şi mergi mai departe”, consideră locotenent-comandorul Simona Măierean.

Absolventă a Academiei Forţelor Aeriene în 2007

Pe lângă onorantul titlu de prima femeie-comandant de aeronavă Heavy Airlift Wing din Europa, Simona Măierean se poate lăuda și cu cel de prima româncă pilot de avioane de vânătoare supersonice.

Ea a absolvit Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” în 2007, a obţinut brevetul de pilot militar doar un an mai târziu la Şcoala de Aplicaţie „Aurel Vlaicu” Boboc şi a fost repartizată la Baza 86 Aeriană Feteşti.

În 2012 a decis să treacă pe aeronavele de transport şi a devenit pilot pe aeronava C 27 J Spartan la Baza 90 Transport Aerian Otopeni. Începând din 2017 face parte din Grupul de Transport Aerian Strategic (Heavy Airlift Wing) din cadrul programului Strategic Aircraft Capability. (Foto: Strategic Airlift Capability)

Leave a Comment