Share
Bursa din Aalsmeer, aproape de colaps. Exporturile olandeze de flori s-au redus cu 35%

Bursa din Aalsmeer, aproape de colaps. Exporturile olandeze de flori s-au redus cu 35%

Mergeți la florărie și cumpărați liliac din Columbia, trandafiri din Kenya sau Zimbabwe, orhidee din Africa de Sud sau lalele olandeze. Aveți însă idee cum ajung aceste flori în România?

La ora 6 dimineața, sala de licitații a imensului complex din Aalsmeer se deschide celor câteva zeci de brokeri care vor licita pentru clienți din toate colțurile lumii. Alte câteva sute de colegi de-ai lor, aflați la mii de kilometri distanță, licitează prin internet. Flori din toate colțurile lumii, ajunse în noaptea premergătoare licitației în halele fără sfârșit ale complexului, sunt încărcate în cărucioare cu mai multe niveluri și puse pe o bandă transportoare, care le plimbă prin fața brokerilor, pentru ca apoi să le readucă în „spatele scenei”, în zona cu temperatură și umiditate controlate.

Participanții la licitație au la dispoziție doar câteva secunde pentru a apăsa butonul care certifică intenția lor de a cumpăra la suma indicată. Totul într-o liniște deplină și un soi de grabă tăcută, aparent amenințătoare. Extrem de rar, un strigăt de victorie – și acela înăbușit imediat – sau un râs mulțumit răzbate din amfiteatrul brokerilor. Nu seamănă deloc cu o bursă obișnuită. Nimic din celebrul Wall Street.

Mai mult decât atât, sistemul olandez de licitație impune pornirea de la un preț maxim, care scade până când cineva apasă butonul prin care își anunță intenția de a cumpăra. Culmea, nici măcar cei din sală nu văd prea bine ce cumpără, pentru că banda care poartă cărucioarele cu flori se mișcă rapid. E drept că inițiații știu exact ce au de făcut, pentru că, înainte de demararea licitației, au avut posibilitatea de a se plimba printre rafturile cu flori și a-și alege țintele ulterioare. O astfel de „plimbare” poate dura zeci de minute, pentru că întregul complex măsoară câteva sute de mii de metri pătrați. Nu este deloc o glumă.

Pierderi masive pentru cultivatorii de flori în acest an

Din nefericire, pandemia a redus semnificativ exporturile de flori ale Olandei. Conform Oficiului de Statistică din Olanda, exporturile de flori tăiate ale țării s-au redus cu 35% în aprilie faţă de perioada similară din 2019, în timp ce exporturile de bulbi de flori au înregistrat un declin de 18%.

Ca urmare, Oficialii de la Royal FloraHolland, cea mai mare firmă de licitaţii cu flori din lume, au anunţat recent că se aşteaptă la pierderi masive în acest an, ca urmare a pandemiei.

În total, 35% din exporturile mondiale de flori şi plante, în valoare de 6,2 miliarde euro pe an, treceau în mod normal prin Olanda, provenind în principal de la cultivatorii olandezi, dar şi de la cei din Africa şi America Latină.

Mai mulţi cultivatori de lalele din Olanda au început să ia măsuri pentru a scăpa de stocurile excedentare, organizând vânzări de tip drive-by la preţuri reduse sau ocupându-se să trimită florile la spitale pentru a-i încuraja pe pacienţi şi lucrătorii din sectorul medical. Însă acestea sunt soluţii locale şi 85% din florile olandeze, în special lalele, sunt exportate.

Organizaţia Angajatorilor din Agricultură şi Horticultură din Olanda (LTO) estima recent că pagubele pentru întregul sector agricol al ţării se vor ridica la cinci miliarde de euro şi i-a sfătuit pe fermieri, inclusiv cultivatorii de flori, să păstreze chitanţele şi să filmeze atunci când recoltele lor ajung la gunoi.

Leave a Comment