Share
Și la bal și la spital

Și la bal și la spital

De când ne-am relaxat, fiecare zi ne lovește cu cifre mari despre persoane infectate. Două spitale din București anunță că au ajuns la capacitatea maximă de internări. Suntem în faza de negare pe țară și refuzăm veștile proaste.

La Mamaia distanțarea e topită într-o horă explodată în mijlocul drumului, iar în Vamă se închid intermitent două terase, pe măsură ce personalul se îmbolnăvește.

Nimic nu îi mai sperie pe români, care nu poartă masca în mijloacele de transport în comun sau își acoperă doar bărbia cu ea când merg la cumpărături. Se ascut comentariile isterice din mediul digital din partea celor care nu vor să mai audă de pandemie și îi neagă existența.

Cumva, e de înțeles. Avem nevoie de claritate și de vești bune, dar până atunci contestarea pare să fie cea mai simplă metodă de protecție. În alte țări, s-a ajuns la revoltă, uneori violentă. E atât de multă informație din toate părțile, încât ajungem să ne bazăm mai degrabă pe intuiție pentru a decide ce e adevărat pentru noi. Emoție în loc de rațiune.

Nu mai avem răbdare să verificăm acuratețea veștilor, pur și simplu le transmitem mai departe în propriile comunități. Fără să vrem, întărim puterea minciunilor. Informațiile trunchiate sau tendențioase devin credibile, doar pentru că au fost viralizate de mai mulți oameni, din aceleași bule. Chiar algoritmul Facebook face ca știrile distribuite organic de mai multe persoane să devină și mai vizibile, așadar informațiile false au numeroase oportunități de a fi preluate și înflorite exponențial.

Exponențială este și creșterea cazurilor, pe care mintea noastră nu o poate înțelege, pentru că nu pare logică. Efectul de multiplicare a cazurilor e atât de rapid, încât ne lasă o senzație de perplexitate în fața unui dușman invizibil.

Și atunci ne întoarcem la ceea ce ne este la îndemână: negarea, ironia, hazul de necaz. Lor li se adaugă frustrarea, neputința și furia, mai ales de partea celor care au simțit deja consecințele economice ale crizei pe care o traversăm. O mare de emoții, căreia îi putem pune în balanță doar un strop de rațiune…

Leave a Comment