Share

Crește alarmant numărul infecțiilor cu coronavirus. Multe spitale se apropie de limită, iar medicii trag semnale de alarmă

Tot mai mulți manageri ai unor spitale din România atrag atența asupra creșterii numărului de cazuri de infecții cu noul coronavirus. Inconștiența unor români poate duce la o nouă criză medicală.

„Relaxarea” înțeleasă eronat de mulți români, nepurtarea corectă a măștii în aglomerație și spații închise, precum și reuniunile cu multe persoane par să fi adus România înapoi la situația din perioada de stare de urgență. În ultima perioadă s-au înregistrat zilnic peste 300 de noi cazuri de infecții cu coronavirus, iar managerii unor spitale atrag atenția că sunt foarte aprooape de capacitatea maximă, sistemul medical putân dintra în colaps.

Beatrice Mahler, managerul Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a declarat astăzi că unitatea medicală nu mai dispune de locuri libere pentru pacienţii care sunt confirmaţi cu virusul coronavirus.

Potrivit acesteia, în prezent sunt internaţi 50 de pacienţi confirmaţi şi trei suspecţi. „Menţionez că în schema Institutului «Marius Nasta» sunt avizate pentru funcţionarea provizorie pentru pacienţii COVID 72 de paturi, dintre care 10 paturi pentru pacienţii suspecţi, 13 pentru coinfecţie COVID – TB şi 49 pentru pacienţii COVID pozitivi. (…) Mai avem locuri pentru pacienţii cu coinfectie COVID – TB şi două locuri la suspecţi”, a explicat Beatrice Mahler.

De asemenea, într-o intervenție la Digi 24, managerul spitalului „Sf. Parascheva” din Iași, Carmen Dorobăț, a explicvat că mai deține doar opt locuri pentru pacienții cu coronavirus.

„La Iași, semnalul de alarmă l-am tras după ce îngarda de weekend de săptămâna trecută am avut 20 de internări. A fost o premieră, așa ceva nu s-a întâmplat nici în perioada stării de urgență. Vorbim despre o gardă de 24 de ore”, a detaliat Carmen Dorobăț.

Ea a explicat și că „așa a fost pe tot parcursul săptămânii trecute. Am calculat gardă cu gardă numărul de locuri libere și ce se poate întâmpla de la o zi la alta. Dacă se continuă acest trend crescut în platou vom avea probleme cu locurile. Cetățenii trebuie să înțeleagă importanța purtării măștilor și păstrarea distanței sociale. În loc să ne relaxăm, să ne bucurăm de sezonul cald și să avem o viață economică normală, trebuie să ne gândim ce vom face dacă nu vom mai avea locuri. (…) Toată populația trebuie să înțeleagă că dacă nu vor avea grijă, vor fi probleme privind asistența la nivel regional”.

Ca și cei doi manageri ai unor spitale dedicate infecțiiloe cu coronavirus, alți medici și șefi de unități medicale au atras atenția că ritmul infecțiilor a adus la limită mai multe spitale și că o continuare a acestuia poate duce sistemul medical din întreaga țară la colaps. Ei au menționat că populația trebuie să conștientizeze pericolul și să îmnțeleagă relaxarea strict în limitele impuse de autorități.

Peste 300 de noi cazuri de infecții cu coronavirus în fiecare zi

În ciuda unui calm aparent și al lipsei de atenție a românilor la evoluția pandemiei, situația din ultimele zile arată o revenire a numărului de cazuri către vârfurile din luna aprilie. Astfel, în ultima perioadă s-au înregistrat zilnic peste 300 de cazuri.

Doar astă, 20 iunie, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat alte 330 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore. Astfel, totalul românilor infectați a urcat la 23.730 de persoane, 16.735 dintre acestea fiind declarate vindecate şi externate. La terapie intensivă sunt internaţi în prezent 190 de pacienţi.

Premierul Orban vorbește despre posibilitatea impunerii de noi restricții

Ludovic Orban a declarat și el astăzi că nu îşi doreşte impunerea de noi restricţii, în contextul pandemiei de coronavirus, însă românii trebuie să respecte regulile.

„Eu cred că soluţia este ca românii să respecte regulile în condiţiile date. Nu îmi doresc să mai impunem nicio restricţie. Dorinţa mea este ca viaţa să revină la normal, să nu mai afectăm nicio activitate economică, socială, culturală sau de altă natură. Lucrul acesta va fi posibil doar dacă, în condiţiile unei vieţi cât mai aproape de normal, oamenii vor respecta regulile, se vor păzi pe sine şi îi vor păzi pe cei din jur”, a afirmat primul ministru.

El a adăugat că starea de alertă va fi prelungită în condiţiile în care se va menţine „o transmitere în comunitate semnificativă”.

„Starea de alertă ne conferă posibilitatea de a adopta măsuri. În cadrul stării de alertă, dacă va fi necesar să luăm alte măsuri decât cele pe care le-am luat odată cu adoptarea hotărârii de guvern şi a ordinelor comune ulterioare hotărârii de guvern, o să luăm alte măsuri. (…) Când situaţia epidemiologică va permite, atunci vom apela şi la alte măsuri de relaxare. Deocamdată, vedem efectul măsurilor de relaxare care au fost luate, într-o cadenţă gândită. În funcţie de evoluţia epidemiei urmează alte măsuri. (…) Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile. Analizăm ce se întâmplă în interiorul acestor 30 de zile. Dacă rămâne o transmitere în comunitate semnificativă, vom prelungi starea de alertă. Dacă nu, nu”, a precizat premierul.

Raed Arafat, reacție pe Facebook

„Nu îi ascultaţi pe cei care încearcă să vă convingă că această infecţie este una banală. Bolile banale nu se răspândesc cu viteza cu care COVID-19 se răspândeşte şi nu ucid sute de mii de oameni şi mii de persoane din domeniul sanitar care mor la datorie îngrijind pe cei infectaţi cu virusul care cauzează această boală. Ştiu cât de greu a fost tuturor cu măsurile de distanţare şi restricţiile care au fost impuse, dar singura soluţie pentru a evita o creştere exponenţială a numărului infectărilor este de a respecta măsurile de prevenţie prevăzute, cum ar fi purtatul măştii în spaţiile închise şi în mijloacele de transport în comun, evitarea zonelor aglomerate, aplicarea măsurilor de igienă şi colaborarea cu autorităţile pentru a reuşi, împreună, să diminuăm, cât de mult posibil, impactul acestei boli în următoarea perioadă”, a scris pe pagina sa de Facebook secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

OMS: Lumea este într-o fază periculoasă a pandemiei de coronavirus

Bilanţul zilnic al noilor cazuri de coronavirus la nivel mondial a atins un nou record de peste 150.000, a declarat ieri Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a avertizat că pandemia accelerează, nu se stinge.

„Lumea este într-o fază nouă şi periculoasă. Există un risc crescut deoarece multe persoane nu mai doresc să fie izolate în casele lor, iar guvernele sunt dornice să îşi redeschidă societăţile şi economiile”, a declarat directorul general al OMS în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

„Facem apel la toate statele şi la toţi oamenii să manifeste vigilenţă extremă”, a adăugat oficialul.

Leave a Comment