Share

Viața noastră, cu V, U și W

După o maladie severă sau un accident, pacienții au de urmat un plan de recuperare fizică și emoțională. La scară mai mare, economia noastră are nevoie de măsuri de resuscitare coerente, deși nu știm când și cum vom depăși recesiunea pandemică.

Specialiștii au marcat cu câteva litere ale alfabetului scenarii posibile la nivel macro-economic, care se reflectă și în viața de zi cu zi a oamenilor obișnuiți.

V pare să fie litera cea mai fericită a revigorării economice. Marchează o dinamică pozitivă accentuată post-recesiune, ne recuperăm rapid pierderile, iar industriile care au avut cel mai mult de suferit își regăsesc ritmul de dezvoltare.

Scenariul în U definește o perioadă mai îndelungată de luptă cu efectele crizei economice, până la o creștere sustenabilă. Zona cea mai jos a literei reprezintă de fapt o sumă de experiențe negative, care durează o anumită perioadă, urmate de schimbarea pantei, către bine.

Cea mai de temut recesiune este simbolizată de litera WW și corespunde ipotezei celor două valuri ale pandemiei. De îndată ce am începe să ne recâștigăm viața, o noua criză ne-ar lovi din nou, iar recuperarea ar dura ani buni.

Specialiștii nu au uitat nici cea mai pesimistă ipoteză, notată cu L: nu ne vom reveni niciodată la nivelul de dinainte de recesiune și vom înregistra doar stagnare.

În spatele fiecărei litere se adună efort de supraviețuire amestecat cu frică pentru ziua de mâine. Spectrul șomajului, odată ce ajutoarele din partea statului au încetat, devine apăsător pentru milioane de români care căror locuri de muncă au fost anulate de pandemie. De cealaltă parte, digitalizarea a fost un antidot puternic pentru alte câteva milioane, care au avut șansa să lucreze de acasă și să fie productivi. În acest ultim caz angajatorii iau în considerare schimbarea proceselor de afaceri pe termen mediu și reorientarea investițiilor, către tehnologie și asigurarea unor măsuri stricte de igienă și siguranța muncii.

Înainte de pandemie, România avea probleme serioase de infrastructură, calitate a educației, viabilitate a sistemului de sănătate sau dezvoltare a mediului rural. Se vor fi rezolvat toate acestea în câteva luni de izolare, cu încă o amenințare majoră, aceea a pierderii de vieți omenești? Răspunsul e simplu. Calitatea serviciilor publice la care avem acces nu are cum să se îmbunătățească, chiar dacă am primi promisiuni politice în acest sens. În V, U sau WW, orizontul nostru vor fi altfel. Poate că e mai simplu să ne mobilizăm energia către acceptarea unui viitor diferit de toate planurile pe care obișnuiam să le facem. Așa ne va fi mai ușor să ne adaptăm la #NoulNormal și să ajungem în vârful pantei.

Leave a Comment