Share
Cum demarează redresarea economică?

Cum demarează redresarea economică?

Peste ocean, în patria democrației, pandemia a generat până acum 41 de milioane de șomeri, 1,84 milioane de persoane infectate și 106.000 decese.

Cifrele negative din S.U.A. se aglomerează rapid, accelerate și de reacțiile celor care protestează împotriva brutalității poliției, jefuind magazine. Un val de incendii și de lupte de stradă au fost generate de moartea unui bărbat care și-a pierdut locul de muncă din cauza pandemiei, bănuit că ar fi falsificat o bancnotă de 20 $ și ucis în arestul poliției.

România pare încă o oază de liniște, prin comparație. Este însă acalmia de dinaintea turbulențelor pe care le va traverseze aeronava economiei naționale. Avem la board propriul bilanț negru, atât ca număr de vieți afectate, cât și ca indicatori economici. Industriile închise de pandemie au anunțat un număr mare de șomeri sau angajați în șomaj tehnic. Fără lichidități sau posibilitatea de a oferi garanții, firmele românești mici și mijlocii se vor lupta să supraviețuiască. În plus, unele companii multinaționale au anunțat deja suspendarea investițiilor.

Pe hublou, printre nori, se văd mici raze de soare. În efortul de redresare, firmele vor aloca o atenție sporită reducerii costurilor. Tehnologia, care s-a dovedit utilă în timpul distanțării sociale, rămâne un aliat anti-birocrație și pentru viitor. În plus, organizațiile care au descoperit ca pot să își simplifice și accelereze procesele, vor continua să se mobilizeze și să adopte schimbarea. Lucrul de acasă și-a dovedit deja beneficiile și e previzibilă schimbarea structurii cererii în domeniul imobiliar, prin reducerea spațiilor de birouri și creșterea solicitărilor rezidențiale, care să includă și spații special destinate biroului de acasă.

Turismul va cunoaște o schimbare structurală importantă. Întâlnirile video oraganizate deja de companii pun sub semnul întrebării organizarea de evenimente și călătoriile de afaceri. Operatorii vor avea de investit sume importante în atingerea unor standarde ridicate de igienă și sterilizare, criteriu care devine extrem de important pentru clienți. Ca o măsură de precauție suplimentară, turiștii vor opta pentru destinații naționale, în locuri mai izolate, care să permită o distanțare socială acceptabilă.

Până vom ateriza în siguranță, vom avea de parcurs o rută lungă, plină cu goluri de aer. Vom parcurge această experiență așa cum bunicii și părinții noștri au traversat războaie, epidemii sau comunismul. #NoulNormal nu are piste sigure, nici orizont clar.

Leave a Comment