Share
Se pregătește reamenajarea Splaiului Unirii între podurile Mărăşeşti și Mihai Bravu

Se pregătește reamenajarea Splaiului Unirii între podurile Mărăşeşti și Mihai Bravu

Zona cuprinsă între podurile Mărăşeşti și Mihai Bravu va fi reconfigurată pentru a deveni „un spaţiu public vibrant”. Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România a lansat un concurs de soluţii care vizează “Reabilitarea şi reactivarea Splaiului Unirii în zona Mărăşeşti – Timpuri Noi – Mihai Bravu”.

Conform Filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR_B), rezultatele concursului vor duce la contractarea de către Primăria Sectorului 3 din București a serviciilor de proiectare pentru zona Mărăşeşti – Timpuri Noi – Mihai Bravu.

Concursul „Reclaiming The River” are loc în cadrul Anualei de Arhitectură Bucureşti, obiectivul fiind „selectarea celui mai bun concept de amenajare” a Splaiului Unirii, în zona dintre podul Mărăşeşti şi podul Mihai Bravu, astfel încât să creeze „un spaţiu public vibrant, adresat numărului crescând de utilizatori şi un context atractiv pentru o dezvoltare urbană de calitate” a zonei.

„Miza acestui concurs este de a adresa o problematică majoră a oraşului prin intervenţii de mică anvergură, dar care să reuşească să refacă organicitatea legăturilor în contextul urban imediat. Concurenţii sunt încurajaţi să reflecteze asupra relaţiei dintre natural şi antropic, pe care forma actuală a râului o generează, prin soluţii care să pună în balanţă atât elementele istoriei, inclusiv cea de data recentă, cât şi rezolvările tehnice inovatoare din perspectiva managementului ecologic al apei sau introducând tematica biodiversităţii şi considerând râul ca un posibil culoar ecologic”, menționează OAR_B.

Din juriu fac parte arhitectul Jette Cathrin Hopp, peisagistul Victor Dijkshoorn, arhitectul Marius Cătălin Moga, peisagistul Vera Dobrescu și arhitectul Mihai Vărzan. Membri supleanţi sunt Alex Axinte şi Cristina Enache).

Câștigătorul premiului I va beneficia de contractul de proiectare cu valoare estimată la 180.000 lei, fără TVA, iar pentru premiile II și III vor fi acordate sumele de 33.613 lei, respectiv, 18.907 lei. Data limită de predare a proiectelor este 17 august, iar câştigătorul va fi anunţat pe 28 august.

Autoritatea contractantă este Primăria Sectorului 3, proprietarul şi administratorul spaţiilor publice care fac obiectul investiţiei. La solicitarea acestei instituții, OAR_B, împreună cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” şi cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti, a organizat în anul 2018 un workshop pentru analiza spaţiilor publice de pe întreg teritoriul sectorului.

Leave a Comment