Share
Companiile care angajează oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă vor primi de la stat până la 30% din salariul brut al acestora

Companiile care angajează oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă vor primi de la stat până la 30% din salariul brut al acestora

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat ieri că guvernul va acorda până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

„Vom acorda un procent de până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă, ce vor oferi locuri de muncă cetăţenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă, pe o perioadă de cel puţin trei luni de zile. De asemenea, există o serie de cetăţeni, de categorii de angajaţi pentru care angajarea este mai dificilă, cum sunt tinerii absolvenţi, cum sunt persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare şi care mai greu îşi găsesc locuri de muncă pe piaţa muncii. Pentru aceste categorii vom dezvolta instrumente de susţinere a angajărilor mult mai generoase, susţinând un procent semnificativ din salariul brut o perioadă de timp mai lungă. Sigur că aceste măsuri vor fi luate cu anumite condiţii, pe care, evident, noi le considerăm fireşti, şi anume, după încetarea perioadei de plată a sumei în cadrul măsurilor active, o perioadă de timp, compania să menţină angajaţii care au beneficiat de aceste măsuri active”, a declarat, Ludovic Orban.

Din nefericire, premierul nu a explicat și mecanismul prin care va fi aplicată această măsurp și nici nu a detaliat ce înseamnă cu exactitate „oameni aflați în căutarea unui loc de muncă”. Este vorba despre cei rămași fără serviciu în perioada pandemiei sau despre orice persoană nou-angajată într-o companie?

Premierul a menţionat că Guvernul va adopta şi un act normativ care să vizeze susţinerea zilierilor.

„Ştim foarte clar că există o nevoie reală pentru fermierii români de forţă de muncă angajată sub forma contractelor de zilieri şi pentru această categorie de cetăţeni vom adopta un act normativ în care vom aplica o măsură activă de susţinere a zilierilor”, a spus Orban.

Conform acestuia, există aproape 600.000 de români care s-au aflat în şomaj tehnic şi până la 700.000 de români care în perioada următoare vor fi în căutarea unui loc de muncă. Astfel, unui număr de aproape 350.000 de persoane le-a fost încheiat contractul de muncă, iar între 300.000 – 350.000 de români s-au întors în ţară şi vor vrea să se angajeze.

Statul va plăti și 41,5% din salariul angajațiilor din companiile care nu pot relua activitatea din cauza restricțiilor

Tot ieri, Ludovic Orban a anunțat și că statul va susţine companiile care nu pot relua activitatea din cauza restricțiilor încă existente prin alocarea unui procent din salariul brut al angajaților de până la 41,5%.

„Pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile, după data de 1 iunie, vom continua plata şomajului tehnic. Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea, ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care îşi reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat”, a explicat Ludovic Orban.

Leave a Comment