Share
Guvernul încearcă abia astăzi să pună la punct un plan în privința măsurilor din starea de alertă

Guvernul încearcă abia astăzi să pună la punct un plan în privința măsurilor din starea de alertă

După o ședință de guvern desfășurată în grabă în această dimineață pentru „a lua decizia de instituire a stării de alertă în conformitate cu prevederile Legii 55”, Ludovic Orban a anunțat o nouă întâlnire, în această seară, pentru „a pune la punct un plan amănunţit de asigurare a respectării măsurilor cuprinse în starea de alertă”.

Așa cum ne-a obișnuit în ultimele luni, guvernul condus de Ludovic Orban ia decizii în grabă, pe ultima sută de metri, sau chiar după ce acestea ar fi trebuit să fie deja comunicate românilor.

În ședința din această dimineață, premierul Orban a anunțat că executivul va institui stare de alertă prin hotărâre de Guvern, în conformitate cu prevederile Legii 55/2020.

„După o analiză a situaţiei din punct de vedere legislativ am organizat această şedinţă de Guvern pentru a lua decizia de instituire a stării de alertă în conformitate cu prevederile Legii 55 care intră în vigoare începând de astăzi. După cum bine ştiţi, exista temeiul anterior stabilit de ordonanţa 21, în schimb, după intrarea în vigoare a legii, pentru a nu avea niciun fel de comentarii, de polemică privitoare la starea de alertă, pentru ca lucrurile să fie clare şi să nu avem foarte multe dispute şi polemici decizia de a institui starea de alertă prin hotărâre de guvern în conformitate cu prevederile legii este decizia pe care am adoptat-o”, a spus Ludovic Orban.

El a precizat că anterior şedinţei executivului a convocat o reuniune a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că „(…) mai multe măsuri care sunt cuprinse în hotărârea de Guvern aferente stării de alertă trebuie adoptate la propunerea CNSU”.

„Şi, pentru a avea complet toate procedurile legale puse la punct şi respectate, am luat Hotărârea nr. 25 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ca fundament pentru hotărârea de Guvern. Odată cu adoptarea hotărârii de Guvern, continuăm, practic, starea de alertă care a fost instituită prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, dar, ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alertă la stare de alertă maximă, pentru că legea ne conferă toate pârghiile şi instrumentele pentru a putea asigura respectarea măsurilor, a regulilor care sunt stabilite pentru a apăra sănătatea şi viaţa oamenilor”, a arătat Orban.

Încă o ședință în această seară

Tot Ludovic Orban a anunţat că a convocat pentru luni seară toate instituţiile statului cu drept de control pentru a pune la punct un plan amănunţit de asigurare a respectării măsurilor cuprinse în starea de alertă care va fi adoptată de Executiv printr-o hotărâre.

„Vă informez că, în această seară, la ora 19.00, am convocat toate instituţiile statului cu drept de control pentru a pune la punct un plan amănunţit de asigurare a respectării măsurilor cuprinse în starea de alertă în cadrul hotărârii de guvern şi în mod evident şi în cadrul Legii 55”, a declarat Ludovic Orban.

El le-a cerut ministerelor cu atribuţii în starea de alertă să asigure şi să completeze prin ordine comune împreună cu ministrul Sănătăţii toate reglementările secundare aferente măsurilor dispuse în cadrul stării de alertă.

„De asemenea, toate ministerele care au atribuţii în cadrul stării de alertă trebuie să emită actele normative în baza legii şi în baza hotărârii de guvern, pentru a stabili toate regulile de desfăşurare a transportului public, de desfăşurare a activităţii în instituţii, de desfăşurare a activităţii în spaţiile comerciale, de desfăşurare a activităţii la centrele de îngrijire personală, în centrele de îngrijire a persoanelor vulnerabile. Toate ministerele trebuie să asigure şi să completeze prin ordine comune, împreună cu ministrul Sănătăţii, toate reglementările secundare pentru a avea garanţia că în fiecare loc lucrurile se petrec astfel încât să împiedicăm la maxim riscul de răspândire a virusului”, a arătat Orban.

Leave a Comment