Share
Cum ne reînvățăm viața?

Cum ne reînvățăm viața?

Până acum, pandemia a înscris un bilanț oribil, cu peste 300.000 de morți la nivel mondial în câteva luni. E ca și când Iașiul sau Constanța ar fi fost decimate și ar fi rămas fără niciun locuitor.

După perioada de  grea izolare am trecut într-o nouă etapă, în care ne-am obișnuit cu ideea că vom conviețui cu un virus pentru care nu avem leac. Dincolo de responsabilitatea individuală, sănătatea fiecăruia dintre noi va depinde însă de acțiunile altora.

E greu de presupus că din martie până acum românii au învățat să le pese mai mult de ceilalți și se vor alinia, cu masca pe față și fără să protesteze, ca sa intre pe ușa din față a autobuzului care îi duce la lucru. Ar fi uimitor să își proiecteze în prealabil traseul la cumpărături și să nu mai atingă produsele de care nu au nevoie de pe rafturile magazinelor, să își limiteze conversațiile în public, să socializeze în parc doar în grupuri de câte trei și odată întorși acasă să își dezinfecteze tălpile pantofilor.

De cealaltă parte, autoritățile continuă să fie surprinse de puhoiul de oameni de la punctele de frontieră și nu par să fie pregătite pentru asigurarea distanțării sociale, mai ales când e vorba de mase mari de oameni. Totul vine la pachet cu patronii de terase care au insistat să își redemareze activitatea, iar când au făcut-o, nu au ezitat să organizeze petreceri în Herăstrău.

Psihologii spun că deciziile noastre sunt luate de subconștient, traversăm o schimbare majoră pe care ne-o asumăm deocamdată doar la nivel conștient. E mult de muncă să ajungem să acceptăm o nouă viață și să ne construim noi rutine, relaxați. Dar vom reuși cu fiecare pas mic pe care îl facem altfel.

La nivelul întregii economii, toți acești pași mici vor construi un pod peste o mare de haos și lipsă de predictibilitate. Vor veni și vești bune, exemple pozitive și puțină speranță. Vom reînvăța să trăim în alte coordonate și ne vom bucura mai mult de lucrurile mici.

Leave a Comment