Share
Cum ne ferim de manipulare?

Cum ne ferim de manipulare?

Ca să înțeleg cum funcționează minciuna, mi-am propus să păstrez în lista mea de cunoștințe pe cei care o propagă eficient. Așa îi urmăresc pe câțiva convinși că pandemia nu e reală sau că vaccinarea e o crimă.

Sunt conectată cu admiratori ai marilor realizări chinezești și atacatori subtili ai lumii occidentale. Mai știu și admiratori ai linguriței comunitare, simbolul credinței autentice.

Mă interesează ce fel de informații răspândesc cu toții, cum își construiesc argumentele, ce surse citează și cine le apreciază elucubrațiile. E o lume aparte, plină de reacții emoționale negative, discurs fals și minciuni grosolane, amestecate într-un ghiveci aproape periculos.

Unul dintre ei a făcut un experiment: a întrebat angajatele a cinci farmacii dacă au avut printre ele persoane afectate de noul virus. A repetat chestionarul și la Mega din proximitate, unde le-a interogat pe vânzătoare dacă au fost cumva lovite de pandemie. Rezultatul, deloc surprinzător, a fost redat drept axiomă – uite, nici măcar cei foarte expuși nu au nimic, deci tot ce trăim e o minciună, că așa vor puterile străine din vest. Autorul experimentului este proprietarul unei reviste cu o bună reputație. Manipulează grosolan un răspuns previzibil, pentru că puțini sunt cei care în mod voluntar vor să descrie unor necunoscuți o experiență negativă, mai ales în timpul serviciului. Și tot el salută călduros știrile despre cât de bine gestionează China criza și ce telefoane inteligente miraculoase sunt lansate acolo.

Sunt interesanți și pseudo-cunoscătorii domeniului medical. Este un studiu de caz cum toacă mărunt istoricul negativ al unor medicamente care în timp și-au dovedit efectele secundare și îl condimentează cu opinii despre leacurile strămoșești, care ar trebui să înlocuiască cercetarea științifică, pentru că, nu-i așa, totul e o conspirație. Au un public stabil, care se jură că un cocktail de ghimbir amestecat cu multă vitamina C și apă fierbinte îți salvează imunitatea, nu îți distrug stomacul.

La un moment dat, m-am intersectat și cu habotnicii linguriței linse cu smerenie de „adevărații” credincioși, pentru că fiind sfințită, sfidează regulile de sănătate publică și nu are cum să transmită prin particule de salivă istoricul bolilor fiecărui individ care a introdus-o în gură. Pentru ei e normal să continue să lingă această linguriță și să își facă o cruce corespunzătoare, nu există niciun argument să-i convingă de contrariu. Doamne-ajută!

Pe fondul unor informații conflictuale despre originea, răspândirea și soluțiile în lupta cu pandemia, putem să alegem să ne păstrăm claritatea gândirii și să nu ne lăsăm manipulați. Un prim pas e să-i identificăm în cercul nostru pe cei care răspândesc minciuni amestecate cu un sâmbure de adevăr și să reținem ce surse citează, repetitiv. Ca să echilibrăm balanța, avem la îndemână statistici medicale, articole fundamentate, mărturii din spitale și din partea pacienților care au traversat lupta cu boala.

Știm că e o criză de durată. Nu avem la îndemână nicio rezolvare precisă, ci doar distanțarea socială, cu speranța descoperirii unui răspuns mai optimist. Până atunci, #stațiacasă.

Leave a Comment